Állatorvosi ellenőrzés alá vetik a gízai piramisoknál a tevéket és lovakat

MH/MTI
2024. október 27. vasárnap. 22:31

A tárcavezető szerint az állatokat rendszeresen meg fogják vizsgálni, illetve be fogják oltani betegségek ellen mobil állatorvosi csapatok segítségével. Ebből a célból a piramisoknál tartós jelleggel létesítenek állatorvosi szolgálatot, ezen felül pedig elkülönített térségeket fognak fenntartani élménylovaglásra, illetve tevegelésre. A programot később Egyiptom minden – turisztikai jelentőségű – régészeti látványosságára ki akarják terjeszteni.

Hivatalos adatok szerint Egyiptom lakosságának nagyjából 30 százaléka szegénységben él, bár a valós szám ennél magasabb lehet. Az állatvédelem gyakorta elhanyagolt. A mezőgazdaságban használt állatok gyakran alultápláltak, illetve bántalmazzák őket, de a gízai állatkertben is rosszak a körülmények.

A Kairó környékén élő kóbor kutyákat sokáig mérgezték, vagy lelőtték. Az állatvédelem hiányosságai a piramisoknál különösen szembe ötlők voltak a világ minden tájékáról érkező turisták számára. A Peta állatvédő szervezet például arról számolt be, hogy a tevéket és lovakat a piramisoknál ostorozták, s forró napokon is megfelelő víz és élelem nélkül kellett boldogulniuk hozzátéve, hogy az állatok részben a szemétből táplálkoznak.

Elolvasom a cikket