Fizetne a baltimore-i hídomlás felelőse

Az összeesküvés-elmélet hívőket is megmozgatta márciusban az az eset, amikor egy konténerhajó váratlanul irányíthatatlanná vált, és nekiütközött a baltimore-i autópályahídnak. Most jó 100 millió dolláros kártérítést akar fizetni a hajó tulajdonosa és üzemeltetője, hogy megússza a bírósági eljárást – derült ki a dpa jelentéséből.

A megállapodásra az amerikai igazságügyi minisztérium is hajlik, tehát a döntés a bírón múlik, akinek jóvá kell hagynia a megállapodást.

Emlékezetes, március végén a „Dali” nevű konténerhajó a több mint 2,5 kilométer hosszú Francis Scott Key híd egyik tartóoszlopának ütközött, és emiatt az autópályahíd összeomlott. A hídon javítási munkálatokat végző hat munkás meghalt. A hajó áramkimaradás miatt nem tudott manőverezni.

Szeptemberben az igazságügyi minisztérium beperelte a hajó tulajdonosát és üzemeltetőjét, két szingapúri székhelyű céget. A hatóság azzal vádolta őket, hogy – szintén költségtakarékossági okokból – szándékosan figyelmen kívül hagyták a „Dali” műszaki hibáit, amelyek jelentősen megnövelték az áramkimaradás kockázatát. A minisztérium szerint most valamivel kevesebb mint 102 millió dollárt (mintegy 94 millió euró) akar fizetni a cég. A perben egyebek mellett valamivel több mint 103 millió dollár kártérítést követelt volna a tárca.

Az igazságügyi minisztérium azt is hangsúlyozta, hogy az összeg nem tartalmazza a híd újjáépítésének költségeit. Ez Maryland államot illeti meg – amely saját perében próbálja behajtani a költségek legalább egy részét.

Elolvasom a cikket