Trump alelnökjelöltje kiakasztotta a háborúpártiakat

MH
2024. október 27. vasárnap. 18:27

Az ohiói szenátor azt is elmondta, hogy Donald Trump elkötelezett a NATO, a transzatlanti katonai szövetség mellett, bár a volt elnök ígéretet tett arra, hogy alapvetően átértékeli a szövetség célját és küldetését.

Vance egy sor televíziós interjúban, amelyet vasárnap, kilenc nappal a választások előtt sugároztak, világossá tette, hogy Trump, ha ismét a Fehér Házba kerül, nyomást gyakorolna az európai tagokra, hogy többet költsenek a védelemre, és hogy kormánya azon dolgozna, hogy gyorsan lezárják Moszkva ukrajnai háborúját.

– Nem állunk háborúban vele, és én nem akarok háborúban állni Vlagyimir Putyin Oroszországával – mondta Vance, amikor az NBC »Meet the Press« című műsorának adott interjújában arról faggatták, hogy Oroszország ellenség-e.

Vance szerint óvatosnak kell lenni a nemzetközi diplomáciában használt nyelvezettel, függetlenül attól, hogy nyilvánvalóan ellentétes érdekei vannak az USA-nak Oroszországgal.

Kamala Harris demokrata elnökjelölt-aspiráns közben azt szajkózza, hogy Trump túlságosan is jóban van Putyinnal, és hogy Trump visszatérése a Fehér Házba katasztrofális lenne Ukrajna és Amerika európai szövetségesei számára.

Vance óvatosan fogalmazott az Oroszország elleni további szankciók támogatásáról, mondván, hogy a Biden-kormányzat által az Ukrajna elleni orosz invázióra használt eszköz olyan hatékony volt, mint egy „nedves petárda”.

– Nem hiszem, hogy bármit is túl kellene reagálnunk. Amit tennünk kellene, az az, hogy óvatosságra ösztönözzük amerikai honfitársainkat – mondta Vance a CBS »Face the Nation« című műsorában.

– Ne bízzanak meg mindenben, amit a közösségi médiában látnak. És természetesen vissza kell vágnunk, ha szükséges. De ez a nagy kérdés, hogy mi a megfelelő válasz egy ország közösségi médiás videóira? Én nem fogok itt ülve elköteleződni erre vonatkozóan – folytatta.

Vance aláhúzta, hogy egy Trump-kormányzat továbbra is támogatná a NATO-t, de Európára támaszkodna a védelmi kiadások növelésében. A NATO júniusban jelentette be, hogy a 32 tagországból rekordszámú, 23 érte el idén a szövetség védelmi kiadási célját, a GDP 2 százalékát. Ez közel négyszeres növekedés 2021-hez képest, amikor csak hat nemzet teljesítette a célt.

– Úgy gondolom, fontos … hogy felismerjük, hogy a NATO nem csak egy jóléti ügyfél. Valódi szövetségnek kell lennie – jelentette ki.

Elolvasom a cikket