Aleksandar Vučić Sulyok Tamással találkozott

MH/ MTI
2024. október 28. hétfő. 11:23

A közös sajtótájékoztatón a szerb elnök köszönetet mondott Magyarország korábbi államfőinek, illetve a magyar miniszterelnöknek, amiért mindig a jó és baráti kapcsolatok kiépítésére törekedtek Szerbiával.

Mint mondta: Szerbia Magyarországot nemcsak politikai stratégiai partnernek tartja, hanem őszinte barátjának is. Rámutatott, hogy a szerbek körében Magyarország nagyon népszerű, és a magyarokat barátaiknak tekintik.

Aleksandar Vucic meggyőződésének adott hangot, hogy a hétfői találkozó különböző eseményei újabb láncszemei lesznek az erős barátságnak.

A szerb államfő a két ország, illetve a két nép jó kapcsolataival összefüggésben kiemelte a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szerepét.

Mind mondta, meggyőződése, hogy bárki is vezesse Szerbiát a jövőben, a megbékélés és a barátság politikája megmarad, a VMSZ pedig ennek a barátságnak és testvériségnek a hídja a magyarok és a szerbek között.

Sulyok Tamás: A szerb és magyar együttműködés konkrét eredményekkel jár

A Szerbia és Magyarország közötti együttműködés számos konkrét eredménnyel jár mind gazdasági, mind pedig kulturális területen – mondta Sulyok Tamás köztársasági elnök Aleksandar Vucic szerb államfővel tartott sajtótájékoztatóján.

A köztársasági elnök kiemelte: nincs magyar energiabiztonság Szerbia nélkül, ahogy szerb energiabiztonság sincs Magyarország nélkül, a két ország egymásra van utalva. Szerbia megbízható partner és tranzitország, így potenciálisan a déli irányú fölgázszállítás mennyiségi növelése is lehetséges, nem beszélve a tervezett új kőolajvezetékben rejlő lehetőségekről – közölte a magyar államfő. Elmondta: a vasúti közlekedés területén is kiváló az együttműködés, emellett mindent megtesznek a határátlépés felgyorsítása és a zökkenőmentesebb átléptetés elősegítése érdekében.

Elolvasom a cikket