Máris érdemes ezt az őszi–téli magyar ételt elkészíteni, hiszen nemcsak finom, nagyon egészséges is! Bár egyszerű a recept, érdemes pár dologra odafigyelni, hogy tökéletes legyen – írta meg a ripost.hu.
A tökéletes kocsonya tiszta, rezeg, és persze az íze is hibátlan – utóbbi leginkább azon múlik, hogy minőségi alapanyagokkal dolgozik-e. Bizony, nagyon nem mindegy, milyen húst választ: legyen minél több csontos-bőrös hozzávaló a kocsonyában, és lehetőleg házi vagy termelői húst érdemes választani. Emellett az időfaktor sem mindegy, jó kocsonyát nem lehet egy-két óra alatt készíteni!
Boros Vali, a szabolcsi háziasszony elárulta a titkot: a kocsonyát legalább 7-8 órán keresztül kell főzni. Mutatjuk a receptet!
Hozzávalók:
- 4 db sertésköröm (félbevágva)
- 1 db hátsó sertéscsülök
- 4 db sertésfül
- 10-15 db egész fekete bors
- 2 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 3 db répa
- 1 db petrezselyemgyökér
- víz
Elkészítés:
- Borotválja meg a bőrös húsokat, majd alaposan mossa meg őket. Egy tízliteres fazékba tegye őket, majd öntse fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi.
- Kezdje el főzni a húsokat, majd habozza le. Utána adjon a főzővízhez négy teáskanál sót, és az újabb habot is szedje le. Adja hozzá a hagymát, a megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymát és a fűszereket.
- Vegye vissza a lángot, éppen csak gyöngyözzön a főzőlé, így főzze két órán keresztül a kocsonyát. Tegye bele a petrezselymet és a répát, majd főzze tovább; összesen 7-8 órán keresztül abálja a legkisebb lángon.
- Ha letelt az idő, szűrőlapáttal vegye ki a húsokat, szűrje át a levet, és öntse tányérokba. Tegye bele a kicsontozott húst, majd helyezze el a tányérokat hideg helyen, hogy meg tudjon dermedni a kocsonya.