Az integrációval a nemzetállamok megerősítése volt a célunk

MH/ MTI
2024. október 28. hétfő. 19:11
Frissítve: 2024. október 28. 19:16

Az európai integrációval nem a nemzeti önrendelkezésünket és függetlenségünket kívántuk feladni, épp ellenkezőleg: a nemzetállamok meghaladása helyett azok megerősítése volt a célunk – közölte Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára az Európai Unió parlamentjei uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) ülésén hétfőn, Budapesten.

Zsigmond Barna Pál elmondta, az EU lemaradt a globális versenytársakhoz képest, a magyar EU-elnökség álláspontja szerint ezért létfontosságú az unió termelékenységének növelése, a növekedés ösztönzése.

Ehhez illeszkednek az Orbán Viktor miniszterelnök által korábban említett prioritások: egy új európai versenyképességi megállapodás elfogadása, a védelempolitika megerősítése, érdemalapú bővítéspolitika, az illegális migráció megfékezése, gazdaközpontú uniós agrárpolitika, valamint a demográfiai kihívások kezelése – jelezte.

Felidézte: Magyarország uniós tagságát nemzeti konszenzuson alapuló történelmi sikerként éltük meg 20 éve, és a nehézségek ellenére így gondolunk rá ma is. Napjainkban azonban egyre inkább egy központosított és átpolitizált intézményrendszer terül szét a tagállamok felett – közölte.

Elolvasom a cikket