Egy egészségügyi szakértő szerint a steakről való lemondás negyvenéves korban hasznos lehet a normális koleszterinszint fenntartása és a magas vérnyomás megelőzése szempontjából – írja a Wales Online.
Az amerikai Stanford Egyetem nemrégiben készült tanulmánya szerint 40 éves kor után drámaian csökken az olyan ételek, mint a steak, feldolgozásának képessége, ami potenciálisan magasabb koleszterinszinthez vezethet.
„Amikor a szervezet nem tud megbirkózni a koleszterinnel, az megtelepszik az artériák falán és eltömíti azokat. Ez nagyobb terhet ró a szívre, és így a vérnyomás emelkedik” – mondják a tudósok.
E kockázatok csökkentése érdekében a tudósok azt javasolják, hogy 40 éves kor után csökkentsük a telített zsírok, a pékáruk és a sült ételek fogyasztását. Azok számára, akik nem akarják teljesen kiiktatni a steaket az étrendjükből, a Harvard Medical School azt javasolja, hogy kisebb adagokat, körülbelül 85 grammot fogyasszanak, és válasszanak soványabb darabokat, például filé steaket.
Emellett a kevesebb telített zsírtartalmú fehérjék, például a bőr nélküli csirke, sokkal egészségesebbek a szervezet számára.
A Stanford Egyetem kutatói az öregedés két fontos mérföldkövét találták az embereknél, 44 és 60 éves korban „tüskéket” észlelve, ami ellentmond annak az elképzelésnek, hogy az öregedés fokozatos, lineáris folyamat.
Azt találták, hogy negyvenéves korban jelentősen megváltozik az étrend, míg a 60. életév elérése az izomtömeg csökkenésével járt együtt, ami arra utal, hogy a hangsúlyt az erőnléti edzés felé kell eltolni.