Natalia Samoilenko táplálkozási szakértő szerint a brokkoli az egyik legnépszerűbb zöldség a keresztesvirágúak családjában, és nem véletlenül.
Ez az enyhe ízű zöldség olyan alapvető tápanyagokban gazdag, mint a magnézium, a kálium, a B6, a C-vitamin és a folsav, amelyek fontos szerepet játszanak a szervezetben.
Ezenkívül ez a zöldség részt vesz a DNS-szintézisben, a sejtosztódásban és a vörösvértestek érésében.
Kelbimbó
Számos tápanyag, köztük a K- és C-vitamin kiváló forrása.
A K-vitamin nélkülözhetetlen a csontok és a szív egészségéhez, és fontos az agyműködéshez. Ez a tápanyag elengedhetetlen a csontok egészségéhez, a véralvadáshoz és az artériák meszesedéséhez szükséges fehérjék működéséhez.
Káposzta
A vöröskáposzta további előnye az antociánok, vagyis a növényi pigmentek, amelyek a vöröskáposzta élénk színét adják.
Emellett jó forrása a B6- és az A-vitaminnak, valamint az olyan fontos folyamatokhoz szükséges tápanyagoknak, mint az immunrendszer működése, a sejtkommunikáció, a növekedés és a fejlődés.
Karfiol
A nyers karfiol rendelkezik a legmagasabb antioxidáns aktivitással. Amellett, hogy a karfiol alacsony szénhidráttartalmú és számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, olyan védő vegyületeket is tartalmaz, mint a polifenolok, flavonoidok és glükozinolátok.
Számos tápanyagot tartalmaz, többek között C-vitamint, K-vitamint és folsavat.
Rukkola
A rukkola jó forrása a fontos vitaminoknak és ásványi anyagoknak, például folsavnak, C-vitaminnak és K-vitaminnak. Glükozinolátokat és flavanol antioxidánsokat is tartalmaz, például kaempferolt, kvercetint és az izorhamnetin nevű glikozidot.
Mi több, a rukkola és más zöld leveles zöldségek olyan tápanyagokat és növényi vegyületeket tartalmaznak, mint a nitrátok, flavonol antioxidánsok és folsav, amelyek védelmet nyújthatnak a kognitív hanyatlás ellen.
Kelkáposzta
Az egyik leghasznosabbnak tartják, mert rákellenes tulajdonságokkal rendelkező vitaminokat, ásványi anyagokat és fitonutrienseket tartalmaz.
Számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, többek között kalciumot, vasat, A-vitamint, C-vitamint és K-vitamint.