Ilyen cukit ma még nem látott

2021-ben az oroszlánok mellett sivatagi hiúzok, más néven karakálok is otthonra leltek Miskolcon. A hím hiúz már akkor beköltözött az újonnan készült kifutóba. Jelenlegi párja pedig 2024 elején érkezett Csehországból. Hazánk egyetlen karakál párjának a frigye gyorsan beérett, hiszen szeptember 1-jén megszületett az első miskolci sivatagi hiúzkölyök, amely nyolcvannapos vemhességet követően jött a világra.

A kis hiúz nevéről az állatkert követői a közösségi médiában szavazással dönthetnek.

A karakál hím szépen cseperedik, bár még ideje nagy részét anyja biztonságos közelében tölti,

egyre bátrabban ismerkedik a nagyvilággal. Most, hogy elmúlt hathetes, átesett az ilyenkor szokásos állatorvosi vizsgálaton – számolt be honlapján a Miskolci Állatkert.

Megkapta a kötelező védőoltását, az egyedi azonosítására szolgáló microchipet, és megmérték a testhőjét és a testtömegét is. A kis hiúz már majdnem másfél kilót nyom. A szükséges beavatkozásokat természetesen egy kis ellenállással viselte, de az anyjához visszatérve láthatóan gyorsan elfelejtette a kellemetlenségeket.

A kölyök anyja már tapasztalt szülő, hiszen előző otthonában, a csehországi Jihlavában már nevelt utódokat.

Az állatkertben már a látogatók előtt is megnyitották a Száhel belső tereit, így egy kis szerencsével az érdeklődők láthatják a hiúz mamát és kicsinyét – derült ki az állatkert közleményéből.

Objektum doboz

A sivatagi hiúz (Caracal caracal) Afrika és Dél-Ázsia félsivatagos, száraz szavannás területein honos. Élőhelye mára feldarabolódott, így egyre kisebb területekre szorul vissza.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket