Már több mint negyvenmillióan szavaztak

Helyi idő szerint vasárnap estig 43,4 millió voks érkezett be, ami jóval több, mint a 2020-as választások során leadott szavazatok negyede. Négy évvel ezelőtt összesen 158 millió amerikai élt választói jogával – írja a Mandiner.

A választások szempontjából különösen fontos billegő államok közül Georgia és Észak-Karolina Az ezekben az államokban leadott szavazatok száma már a hárommilliót közelíti, míg Pennsylvaniában eddig 1,2, Michiganben pedig 1,6 millió szavazatot adtak le.

A statisztikai adatok alapján vasárnapig Georgia és Észak-Karolina államban főként regisztrált republikánusok éltek a szavazás lehetőségével, míg Pennsylvaniában és Michiganben több demokrata voksolt.

Az amerikai választók csak regisztráció után szavazhatnak, amelyet párthoz kötődően vagy független státuszban is megtehetnek. A regisztrált státusz nem kötelezi őket, hogy egy adott párt jelöltjére szavazzanak. Az Egyesült Államokban a választási szabályok államonként eltérőek, de a legtöbb helyen lehetőség van a korai szavazásra, amikor a választás hivatalos napja előtt, korlátozott számban megnyílnak szavazóhelyiségek. Ezt egészíti ki a levélszavazás lehetősége, amire előzetesen jelentkezni kell.

A hétvégén az ország 51 államából 46-ban elérhető volt a korai szavazás vagy a levélszavazás lehetősége.

Elolvasom a cikket