Újabb körben válogathatnak a lehetséges helyszínek közül az e-töltőállomások támogatott telepítését tervezők

MH/ MTI
2024. október 28. hétfő. 19:02
Frissítve: 2024. október 28. 19:15

A majdani üzemeltetők a sikeres részvétel feltételeként kötelesek egy jelenleg még elégtelen ellátottságú járás tetszőleges településén korszerű elektromos töltőállomás létesítését vállalni. Az első körben 23 járás 26 helysége kelt el, az újabb fordulóban a szabadon maradt célpontok közül választhatják ki a legszimpatikusabbat a korábban „hoppon maradó” vagy akár újonnan versenybe lépő vállalkozások – írták.

Közölték, hogy a már megfelelő helyszínt talált cégek pályázatuk támogatása esetén Albertirsán, Baján, Balmazújvárosban, Bátonyterenyén, Cegléden, Csongrádon, Fehérgyarmaton, Hernádkakon, Kaposváron, Karcagon, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Kisvárdán, Kónyon, Mélykúton, Miskolcon, Nagykőrösön, Nyíradonyban, Nyírbátorban, Sirokon, Somogyjádon, Sopronban, Sümegen, Szekszárdon, Tokajban és Villányban létesíthetnek korszerű elektromos töltőállomásokat. A kormányzati hozzájárulás jóvoltából a következő években mintegy száz új töltőállomást telepíthetnek a fővároson kívül.

A technikai felhívás eredményes lezárása után, 2024. november 6-án startol el a vidéki elektromos töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását célzó program. A pályázattal az Energiaügyi Minisztérium megduplázza az elektromobilitás további térnyerését, a közlekedés zöldítését ösztönző állami forrásokat. Párhuzamosan fut a cégeket a tisztán elektromos hajtású járművek beszerzésében 30 milliárd forinttal segítő kiírás is. A keretösszeg több mint felére már megkötötték a támogatási szerződéseket.

A pályázati forrás még hatékonyabb hasznosulása érdekében a napokban a vállalkozások szélesebb köre előtt nyílt meg a jövő tavaszig elérhető program. A 2021 helyett így 2022 végéig megalapított gazdasági társaságok árbevételi kötöttség nélkül igényelhetnek támogatást akkor is, ha korábbi kérelmüket valamilyen okból visszavonták – ismertette a minisztérium a közösségi oldalán.

Elolvasom a cikket