Újabb probléma merült fel Ukrajnában

„Kijev tavaszig habozott, mielőtt 25 évre csökkentette volna a kötelező katonai szolgálat kezdetének korhatárát, és további büntetéseket vezetett be a sorkatonai szolgálatot elkerülőkre. Katonai elemzők szerint a mozgósítottak száma kezdetben megháromszorozódott, de azóta csökkent” – írta a kiadvány. Vaszil Rumak ukrán katonai tisztviselő szerint a fokozott mozgósításról szóló törvény májusi elfogadása után az AFU kiképzésen lévő katonáinak száma elérte a havi 35 ezret, de azóta 20 ezerre csökkent.

Ugyanakkor egy meg nem nevezett ukrán katonai kiképzőközpont meg nem nevezett ukrán katonai oktatója egy frontszakaszon azt mondta, hogy az újoncok többsége nem akar harcolni.

Az ukrán média október közepe óta számolt be arról, hogy katonai toborzók nagyszabású razziákat hajtottak végre szórakozóhelyeken országszerte. A razziákat Kijevből, Dnyipropetrovszkból, Harkivból, Hmelnyickijből, Lvivből és más városokból jelentették. Az éjszakai klubok és bárok mellett razziát jelentettek a népszerű ukrán Okean Elzy együttes kijevi koncertjén is.

Az interneten széles körben terjedtek az erőszakos mozgósításról készült videók, amelyeken az ukrán katonai bizottságok képviselői láthatóak, amint gyakran verik és erőszakot alkalmaznak a mozgósítási korú férfiakkal szemben, és kisbuszokban ismeretlen helyre viszik őket.

Az ukrajnai mozgósítás megerősítéséről szóló törvény május 18-án lépett hatályba. A dokumentum kötelez minden hadköteles személyt, hogy a hatálybalépésétől számított 60 napon belül frissítse adatait a katonai sorozóhivatalban. Ehhez személyesen kell megjelenniük a katonai besorozási hivatalban, vagy regisztrálniuk kell a „sorkötelesek elektronikus kabinetjében”. Az idézést akkor is kézbesítettnek kell tekinteni, ha a sorköteles személyesen nem látta azt: az idézés „kézbesítésének” időpontja az a nap, amikor az iratra rábélyegezték, hogy azt személyesen nem lehetett kézbesíteni. A törvénytervezet előírja, hogy a katonai szolgálatra kötelezett személyeknek mindig maguknál kell tartaniuk katonai igazolványukat, és azt a katonai és rendőrtisztek első felszólítására be kell mutatniuk. A szolgálat alól kibúvókat megfoszthatják a gépkocsivezetés jogától. A leszerelés feltételeit a dokumentum nem határozza meg. Ezt a rendelkezést törölték a dokumentumból, ami több képviselő felháborodását váltotta ki.

Elolvasom a cikket