A tőkehalmájat nemcsak az ínyencek, hanem az egészségügyi szakemberek is szuperélelmiszernek tartják. D-, A- és B-vitamint, valamint omega-3-vitamint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a különböző betegségek megelőzéséhez. Ezt Elena Solomatina táplálkozástudományi szakember mondta el – számol be a Sports.kz a Life.ru-ra hivatkozva.
A Radio Sputniknak adott interjújában megjegyezte, hogy az omega-3 zsírsav nagyon fontos a degeneratív és onkológiai betegségek megelőzésében. Ráadásul egyetlen üveg tőkehalmájjal az egész család D-vitaminhiányát pótolni lehet. Ez elengedhetetlen a szív, az erek, az idegek és az immunitás szempontjából – írja a Sports.kz.
„Az A-vitamin szükséges az immunrendszerhez, a bőr és a nyálkahártyák szöveteinek megújulásához, hiszen a vírusok ellen a nyálkahártyák jelentik az első gátat” – hangsúlyozta a dietetikus.
A B-vitaminok az idegrendszer és a májban zajló anyagcsere-folyamatok szempontjából fontosak. A B12-vitamin különösen az idősek számára szükséges. Az orvos azt javasolta, hogy a tőkehalmájat zöld zöldségekkel együtt fogyasszuk, ha zavar a zsírtartalma.