Mikor és hogyan kell whiskyt inni?
A whisky fogyasztása előtt fontos tudni, hogy melyik a legjobb napszak ehhez. A tapasztalt sommelier-k úgy vélik, hogy csak az este alkalmas az élvezetére. Kötelező feltétel, hogy az italt 18-20 °C-ra hűtsük le, különben bármelyik, még a legdrágább példány is kellemetlen alkoholízű lesz. Nem szükséges az üveget hűtőben tárolni, szobahőmérsékleten is elfogadható. A legsikeresebb whiskyspohár a Rox, Old Fashioned vagy rövid szárú borospohár – írja a Sports.kz.
Az ital csodálatos ízét és illatát az 5S szabály betartásával élheti át teljes mértékben:
– látás – értékelje a whiskyt a poharat a fény felé fordítva;
– szaglás – szagolja meg az aromás csokor belélegzésével;
– swish – ízlelje meg úgy, hogy egy kis kortyot vesz és a szájában tartja az italt;
– lenyelni – lenyelni, érezve az utóízt;
– fröccsenés – adjunk hozzá egy csepp vizet, és kortyoljunk újra, értékelve az ízváltozást.
Az utolsó pont egyébként nem kötelező, de a skótok, mint az ilyen típusú alkohol igazi ismerői, azt javasolják, hogy a pontokat maradéktalanul kövessük.
Mit lehet és mit nem lehet whiskyvel inni?
Nagyon meg kell próbálnia, hogy találjon valakit, aki azt tanácsolja, hogy hígítsa az italt más folyadékkal – a legtöbb ínyenc még mindig ragaszkodik ahhoz a lehetőséghez, hogy tiszta formában kóstolja meg. Ennek ellenére nem mindenki áll készen arra, hogy így fogyassza, de nem tudják, mivel ihatnák a whiskyt, kivéve a kólát. A kiegészítő ital kiválasztása az alkohol típusától függ:
– Single Malt – víz;
– whisky – gyümölcs– és bogyós gyümölcslevek;
– kukoricawhisky – szénsavas italok.
Az első esetben hígításra van szükség, hogy kissé lágyítsuk a túl fanyar ízt és csökkentsük az erősséget. A második esetben, a scotch esetében a gyümölcslé hozzáadása megengedett, ha ritka gabonából készült whiskykről van szó, de csak az alkohol és a gyümölcslé 3:1 arányában. A kevert skót whiskyfajtákat soha nem szabad semmivel sem hígítani – az ital gazdag és összetett illatát könnyen elronthatják a harmadik féltől származó ízek.
Átveheti az általában whiskyvel kávézni szokott írek élményét is, a forró italt lazító alkohollal kiegészítve.
Amit biztosan nem keverhet whiskyvel, azok a citruslevek.
Érdekesség: a skótok szerint egyáltalán nem lehet jeget adni a whiskyhez, mert az ital először lehűl, de aztán a tenyérről és az ujjakról újra felmelegszik – jobb, ha speciális hűtőköveket használunk. Az a tény pedig, hogy a jég negatívan hat az ital ízére, egyáltalán nem zavarja ugyanezeket az amerikaiakat, így az USA-ban nyugodtan dobnak néhány kocka fagyasztott vizet a bourbonos pohárba.
Mi a legjobb módja annak, hogy a whiskyt tiszta formában fogyasszuk?
Azoknak, akik nem ihatnak erős alkoholt tiszta formában, emlékezniük kell arra, hogy az igazi ínyencek mit vesznek a whiskyhez snacknek, hogy ne rontsák el az ital ízét és értékeljék annak minőségét.
Egy tábla étcsokoládé, alma vagy körte, csirke- és nyúlhús jól illik a single malt vagy a kevert fajtákhoz. Azok, akik rozsos whiskyt isznak, imádni fogják a füstölt halakkal való kombinációját. A grillezett sertéshús tökéletesen megmutatja a skót whisky ízét, a marhahús pedig jobban illik a füstös szigeti whiskyhez. A ma tárgyalt alkoholos italok minden fajtájához univerzális választás lenne a sajt – gyors, egyszerű és finom.
Ezek a termékek nem ajánlottak a whisky mellé:
– édességek;
– sütemények;
– fűszeres ételek;
– zsíros sült húsok;
– savanyúságok és pácok;
– ecetes ételek.
Milyen snack jó a whisky kólával?
Azok, akik inkább szénsavas vízzel hígítják az alkoholt, nem lesz felesleges megjegyezni, hogy mit kell rágcsálni a whiskyt, hogy ne legyenek másnaposak, mivel a kóla fokozhatja az alkohol hatását, és a gyors mérgezés okozójává válhat.
A legjobb gasztronómiai párosításnak tekinthető:
– sajt;
– sushi;
– vörös hal;
– tenger gyümölcsei;
– bajor kolbász;
– csokoládé;
– bárány– és marhahús.
Ha gyümölcsöt szeretne felszolgálni, a dinnye az ideális választás. Képes lesz tompítani a whisky és a kóla sokrétű ízét, és kiegészíteni a két ital egyedülálló párosát.