Ahogy Len Epstein, a Buffalói Egyetem viselkedés-orvosi tanszékének vezetője rámutat, ez a változatosság hatásának köszönhető. Az ízbeli újdonságok azért serkentik az étvágyat, mert az új termék aktiválja az érzékelést, amely visszahozza az éhséget.
Az érzékszerv-specifikus jóllakottság jelensége magyarázza, hogy miért csökkenti az azonos ételek fogyasztása az irántuk való érdeklődést, míg egy új étel megjelenése serkenti az étvágyat.
Egy 2011-es, Epstein által végzett kísérletben kimutatták, hogy azok a nők, akiket naponta kínáltak makarónival és sajttal, kevesebbet ettek belőle, mint azok, akik csak hetente egyszer kaptak az ételből.
Egy másik, 2013-as vizsgálatban azok a gyerekek, akiket különböző, magas kalóriatartalmú ételekkel kínáltak, többet ettek, mint azok, akik ugyanazt az ételt kapták.
Epstein szerint ez olyan éttermekben is megfigyelhető, ahol többféle ételt kínálnak, vagy amikor sós és édes ízeket kombinálnak.
Barbara Ralls, a Pennsylvaniai Egyetem Emberi Étkezési Viselkedés Laboratóriumának igazgatója szerint a változatos étrend régebben segített az embereknek a szükséges tápanyagokhoz jutni. A mai környezetben azonban ez túlfogyasztásra ösztönöz, ami növelheti az elhízás kockázatát. Ha rendszeresen fogyasztunk desszerteket, az agy dopamint szabadít fel, amely az örömérzettel van összefüggésben, és idővel az édességfogyasztás iránti vágy inkább a várakozás, mint a fogyasztás szakaszában jelentkezik.
A kalóriadús ételek utáni sóvárgás csökkentésére az érzékszervi telítettséget lehet hasznosítani. Például a gyümölcsök és más alacsony kalóriatartalmú élelmiszerek kéznél tartása hasznos lehet a változatosság iránti igény kielégítésére anélkül, hogy az egészséget veszélyeztetné.