A tudósok kapcsolatot találtak a „jó” koleszterin és az Alzheimer-kór között

Van „rossz” koleszterin – úgynevezett alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL). Ez azért rossz, mert feleslege plakkokat okozhat az erekben, ami érelmeszesedéssel, szívinfarktussal és agyvérzéssel jár.

És van a „jó” koleszterin – a nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL). Ennek az a szerepe, hogy a koleszterint befogja, kitisztítja az erekből, és a vegyületet a májba juttatja, ahol epe képződik belőle.

A neve alapján pedig azt gondolhatnánk, hogy minél több HDL-je van valakinek, annál jobb. A tudósok azonban rájöttek: úgy tűnik, hogy a „jó” koleszterin szintje összefüggésbe hozható az Alzheimer-kór fokozott kockázatával.

A tanulmány lényege

A témában a Pittsburghi Egyetem tudósai végeztek tanulmányt. 503 középkorú nőnél vizsgálták a HDL-koleszterin szintjét.

A munka szerzői 16 éven át követték a kísérlet résztvevőit, ellenőrizték a vér koleszterinszintjének mutatóit, valamint a kognitív készségeket.

Amit kiderítettek

Kiderült, hogy a nagyobb HDL-részecskék jelenléte összefügg az Alzheimer-kór fokozott valószínűségével.

A menopauza utáni nőknél pedig a „jó” koleszterin nagy részecskéi még nagyobbak. És a kis részecskékkel ellentétben ezek nem védenek az Alzheimer-kór ellen.

„Sikerült kimutatnunk, hogy már középkorban azok a nők, akiknek több a kisebb részecskéjük. A menopauza idején, nagyobb valószínűséggel rendelkeznek jobb epizodikus memóriával a későbbi életükben” – mondja dr. Samar R. El-Khoudary.

Mint a tudósok feltételezték, a nagy sűrűségű lipoprotein kisebb részecskéi védelmet nyújtanak az amiloid plakkok kialakulása ellen az agyban. Ez pedig kulcsfontosságú tényező az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésében.

A tanulmánynak megvannak a maga korlátai. Például még nem lehet megmondani, hogy ugyanezek az eredmények a férfiakra is érvényesek-e. A tudósok azonban továbbra is azt tanácsolják, hogy figyeljék a vér koleszterinszintjét.

Hogyan lehet még csökkenteni a kockázatokat?

Az Alzheimer-kór ellen még senki sem lehet 100 százalékban bebiztosítva. Az orvosok azonban már sokat tudnak arról, hogyan lehet a lehető legjobban csökkenteni a kockázatokat – írja a Huffpost című kiadvány.

Ezek az intézkedések sok tekintetben egybeesnek a szív- és érrendszeri egészségre vonatkozó tanácsokkal. Az orvosok kifejtik: ami jó a szívnek, az jó az elmének is.

Mindenekelőtt próbáljuk meg visszaszorítani a túl sok zsíros és ultrafeldolgozott ételt, és fogyasszunk több teljes értékű élelmiszert. Helyezzen hangsúlyt a gyümölcsökre, zöldségekre és más rostforrásokra.

Építse be a sportot a napi rutinjába. Ideális esetben hetente legalább 150 percet töltsön fizikai aktivitással.

Rendszeresen járjon szűrővizsgálatokra, hogy időben felismerje a problémákat, és szükség esetén megkezdhesse a kezelést.

Elolvasom a cikket