Karen Ansel táplálkozási szakértő elmondta az Eating wellnek, hogy a vérnyomás attól függ, hogyan áramlik a vér az artériákban. A probléma akkor merül fel, ha a vér rendkívül nagy sebességgel áramlik, és ezzel megterheli az artériák falát. Idővel az artériák károsodhatnak, és ez növeli a szívroham és a stroke kockázatát. A normális vérnyomás kevesebb, mint 120 szisztolés és kevesebb, mint 80 diasztolés.
Az első számú szokás, amiről le kell mondania, ha magas a vérnyomása, a magas nátrium- és telített zsírtartalmú ételek fogyasztása, nevezetesen az éttermi és a rendkívül feldolgozott ételek.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – chipsek, kekszek, édességek, csomagolt pékáruk és üdítők – gyakran magas nátrium-, cukor- és telített zsírtartalmúak, valamint tartósítószereket tartalmaznak, amelyek meghosszabbítják az eltarthatósági idejét.
„Nem minden feldolgozás káros” – mondja David L. Katz, MD, PhD, belgyógyász és megelőző orvostudományi szakember, aki táplálkozástudományi háttérrel rendelkezik. „A túlságosan feldolgozott élelmiszerek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket az otthoni szakácsok soha vagy szinte soha nem használnak – beleértve az ízesítőket, színezékeket, textúrázókat és emulgeálószereket.”
És nem arról van szó, hogy az időnként elfogyasztott sós-ecetes chipsek vagy fagyasztott pizza a világ legrosszabb dolgai. A probléma az a mennyiség, amelyben ezek az élelmiszerek az étrendünkbe kerülnek. A modern kutatások összefüggést mutatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a magas vérnyomás között.
Hogyan javítható a vérnyomás
– főzzön otthon;
– legyen aktív;
– lazítson.
Tanulmányok kimutatták, hogy a krónikusan stresszes embereknél 61 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki magas vérnyomás, mint azoknál, akiknél a stressz-szintje alacsony.