„A datolyaszilva nagyon sok antioxidánst tartalmaz – olyan biológiailag aktív anyagokat, amelyek megvédik a szervezet sejtjeit a szabad gyökökkel szemben. Ezek közé tartozik az A-vitamin és annak előanyagai, a karotinok, amelyek szintén segítenek megőrizni a látást” – mondta Kashuh – számol be a Sports.kz.
A datolyaszilva kiváló C-, P- és B-vitamin-, valamint kálium- és magnéziumforrás. Ez az egyedülálló összetétel – hangsúlyozza Kashukh – jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, erősíti az immunrendszert, és növeli a szervezet ellenálló képességét a vírusos és bakteriális fertőzésekkel szemben. Ezenkívül a datolyaszilva rostot tartalmaz, amely normalizálja az emésztést.
Az orvos azonban emlékeztet arra, hogy a datolyaszilva szénhidráttartalma magas – 100 gramm termékenként akár 35 g is lehet –, ezért a cukorbetegeknek óvatosan kell használniuk, hogy elkerüljék a hirtelen vércukorszint-emelkedést. Ezenkívül a magas tannin-tartalom miatt a persimmon nehézséget okozhat a gyomorban, ami nemkívánatossá teszi azok számára, akik a GI-betegségek súlyosbodásában szenvednek.
„A datolyaszilva egészséges és ízletes kiegészítője az étrendnek, de nem helyettesíti a főétkezéseket. A friss bogyók azok, amelyek a legtöbb tápanyagot tartalmazzák. A szárított vagy aszalt datolyaszilva kalóriadúsabb, ezért kis mennyiségben, például munka közben vagy edzés előtt uzsonnára érdemes fogyasztani” – összegezte le a szakértő.