Az áfonya kellemesen savanykás ízét sokan ismerik gyermekkoruk óta. Ez a bogyó számos hasznos anyagot tartalmaz, és gyakran használják megfázás ellen és az immunitás erősítésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy az áfonya komoly egészségkárosodást okozhat, ezért egyeseknek óvatosan kell fogyasztaniuk – figyelmeztetett Anna Tsukanova táplálkozási szakértő, terapeuta, parazitológus, nutriciológus, preventív orvos, írta meg a Life.ru.
A bogyós gyümölcs acetilszalicilsav (akárcsak az aszpirin)-tartalma miatt allergiát és asztmás rohamokat idézhet elő. Ezért az áfonyát ki kell zárni az allergiások és az asztmás hörghurutban szenvedők étrendjéből. Továbbá nem szabad vérhígítókkal kombinálni, mivel fennáll a vérzés veszélye.
Ezenkívül köszvény és húgykőgyulladás esetén nem fogyaszthat tőzegáfonyát. Az összetételében lévő oxálsav (oxalátok) miatt lerakódhat az ízületekben, és vesekő kialakulását idézheti elő. Ez a bogyó ellenjavallt a máj és az epehólyag gyulladásos betegségei, gyomorfekély és a gyomornedv fokozott savassága esetén. Jobb, ha nem fogyasztják ezt a gyümölcsöt azok, akiknek túl érzékenyek a fogaik, tette hozzá az orvos a Passion portállal folytatott beszélgetésben.