Segíti az emésztést, kiváló alapja a változatos étrendnek

A tök héja, akárcsak a húsa és magja, ásványi és tápanyagokban gazdag, továbbá olyan értékes vitaminokat tartalmaz, mint az A-, C-, B- és E-vitaminok. Rosttartalma miatt segíti az emésztést, kiváló alapja a változatos étrendnek. A benne található magnézium, kálium, kalcium, cink, mangán, réz, foszfor, karotin, niacin, biotin és folsav pedig igazi szuperélelmiszerré teszi. Fontos aranyszabály azonban, hogy felhasználás előtt mindig alaposan tisztítsuk meg, és távolítsuk el a szennyeződéseket. A legjobb, ha ellenőrzött és vegyszerektől mentes terméket vásárolunk.

Együk meg az egészet!

A pézsmatököt, vagyis a legnépszerűbb sütőtököt általában a héjával együtt sütjük meg, amelyet szintén meg lehet enni. A tökhúsból kicsorgó, sűrű édes lé a héjat is megízesíti, amely felpuhulva könnyen fogyasztható. Ha ódzkodunk tőle, kaparjuk ki belőle a tököt, és süssük ropogósra önmagában. A héj élelmi rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz, töltött formában is fogyaszthatjuk.

Készítsünk forró teát

Nemcsak ízletesek, tápanyagban is bővelkednek a különféle tökfélék héjából készült levek. Teához alapos mosás után daraboljuk fel a héjat, majd adjuk forrásban lévő vízhez, és 15 percig főzzük. Leszűrve ízesíthetjük mézzel, gyömbérrel, egyéb fűszerekkel, vagy forralhatjuk eleve együtt az utóbbiakkal. Fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel kiegészítve valódi illatos energiaforrás.

Éljenek az őszi smoothie-k!

Finom és tápláló italt készíthetünk a tök felhasználásával, amely nemcsak laktató, de az immunrendszerünket is felturbózza. Használjunk banánt, mézet, natúr joghurtot, narancsot, gyömbért is a smoothie-hoz.

Levesek titkos összetevője?

A krémlevesbe a héjat is belefőzhetjük, a tökhússal együtt megsütött vagy megpárolt, majd összeturmixolt külső igazi energiabomba! Készíthetünk csak a héjból is levest, amelyhez hozzáadhatunk sárgarépát, burgonyát, hagymát, és alaplevet. Forrón fogyasztva szembeszállhatunk a megfázással, de megelőzésként is praktikus.

Ropogtatnivaló hűvös estékre

Nassolásként is falatozhatjuk a héjat, méghozzá csipsz formájában! Ehhez héjastul szeleteljük zöldséggyaluval vékonyra a választott tököt, majd szellősen helyezzük a darabokat a sütőpapírra, és némi olajjal, tetszés szerint fűszerekkel megbolondítva süssük ropogósra. Ha ezek nélkül pirítjuk, a házi finomság teljesen adalékmentes lesz, és hizlalni sem fog – írja a Fanny magazin.

Elolvasom a cikket