A hajdinát nem vetik alá genetikai módosításnak vagy vegyszerekkel való kezelésnek, ezért az egyik legjobb terméknek számít környezetvédelmi szempontból is. Az orvosok azt javasolják, hogy hetente legalább háromszor fogyasszunk hajdinakását, mert a szervezetünk számára felbecsülhetetlen a haszna – íme, miért.
Erősíti a szív- és érrendszert. A hajdina nagy arányban tartalmaz vasat, amely javítja a szív és az erek normális működését. A hajdina tisztítja az ereket, és csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét a vérben.
Csökkenti a vércukorszintet. A hajdinakásának alacsony a glikémiás indexe, így segít csökkenteni a vércukorszintet. Különösen hasznos a fogyasztása a II. típusú cukorbetegek számára.
Segít a fogyásban. A hajdinakása rendkívül tápláló, de meglehetősen alacsony kalóriatartalmú – száz grammonként mindössze 110 kcal-t tartalmaz. Képes telíteni és hosszú időre energiával ellátni a szervezetet. A nikotinsav pedig felgyorsítja az anyagcserét, gyorsítja a fehérjék, zsírok és szénhidrátok szintézisét.
Szabályozza az emésztési folyamatokat. Rost- és keményítőtartalmának köszönhetően a hajdinakása segít a székrekedés és a puffadás kezelésében. Ha rendszeresen eszik hajdinát, ellensúlyozhatja a vastagbélrák kockázatát.
Javítja a bőr, a haj és a körmök állapotát. A hajdina cinket, B- és A-vitamint tartalmaz, így erősíti a körmöket és a hajat. Emellett a hajdina kalciumot is tartalmaz, amely javítja a fogak és a csontok szilárdságát. A rutin pedig védelmet nyújt a bőrnek az UV-sugarakkal szemben. A mangán, az antioxidánsok és a flavonoidok lassíthatják a bőr öregedési folyamatát, megelőzve a ráncok kialakulását.
Normalizálja az idegrendszert. A hajdina B12-vitamint tartalmaz, amely nyugtató hatással van az idegrendszerre, és enyhíti a szorongást. Ezért szorongás és depresszió idején ajánlott hajdinakását fogyasztani – segít javítani az alvást, és stabilizálja az idegrendszert.