Íme a szardínia legcsodálatosabb előnyei az egészségünkre – tájékoztat a Sports.kz.
Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
Mindezt azért, mert a szardínia magas omega-3 zsírsavtartalmú. Kimutatták, hogy csökkentik a szív- és érrendszeri betegségekből eredő halálozás kockázatát, javítják a szívbetegségek kezelésének eredményeit. Az omega-3 zsírsavak a trigliceridszintet is csökkentik.
Javítja az agy egészségét
Tanulmányok szerint a halfogyasztás növeli az agy szürkeállományának mennyiségét. Ennek az anyagnak a magasabb szintje csökkentheti az idegrendszeri betegségek kockázatát. Egy 2022-es tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak fogyasztása javíthatja a memóriát, a tanulást, a kognitív jólétet és az agyi véráramlást.
Támogatja a magzat egészséges fejlődését
A szardínia olyan egészségügyi előnyöket tartalmaz, mint az omega-3 zsírsavak, a kalcium és a D-vitamin.
Csökkenti a szembetegségek kialakulásának esélyét
A lazacban és szardíniában gazdag étrend segíthet csökkenteni az időskori szembetegségek kockázatát. Ezen betegségek közé tartozik az időskori sárgafolt-degeneráció és a zöldhályog. Emellett az omega-3 zsírsavak fogyasztása csökkenti a száraz szem szindróma kialakulásának valószínűségét.
Erősíti a csontokat
A szardínia gazdag az egészséges izom- és csontrendszerhez nélkülözhetetlen tápanyagokban. Ezek közé tartozik a fehérje, a magnézium, a kalcium és a D-vitamin.