A brit Dr. Deborah Lee azt tanácsolja, hogy iktassunk be az étrendünkbe egy nagyon hasznos terméket, a tökmagot, amely elképesztő 35 százalékkal csökkentheti a vércukorszintet. Fogyasztható önmagában vagy különböző ételekhez adva – írja a Sports.kz.
A tökmag rost-, magnézium- és cinkforrás. Ez utóbbi elem különösen fontos a cukorszint szabályozásában.
„A cink elengedhetetlen az inzulin szintéziséhez. Maga a cink arról is ismert, hogy kötődik az inzulinreceptorokhoz, és aktiválja az inzulinútvonalakat” – jegyzi meg az orvos.
Emellett a tökmag gazdag telítetlen zsírokban, amelyek cukorcsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek, valamint élelmi rostokban, amelyek pozitív hatással vannak a vércukorszintre.
„A rostok lelassítják a gyomorürülés ütemét, így hosszabb ideig késleltetik a glükóz felszívódását. Emellett hosszabb ideig segít a jóllakottság érzésében, és csökkenti az étvágyat, ami szintén segít alacsonyan tartani a vércukorszintet” – magyarázta Lee.
A Nutrition Research című folyóiratban megjelent tanulmány is alátámasztja az orvos szavait. A kutatók megállapították, hogy a tökmag fogyasztása 35 százalékkal csökkentette a vércukorszintet.
Dr. Lee napi 28 g tökmag fogyasztását javasolja (egy evőkanál körülbelül 20 g hámozott tökmagot tartalmaz).
„A legjobb időpont a tökmag fogyasztására a reggel, vagy a nap folyamán snackként” – tette hozzá.