2024. november 5. kedd. 17:22
Az amúgy messze földön híres brit gasztronómia utolsó fehér foltját hivatott elfedni az az étterem, amely nemrég nyílt meg az észak-londoni Finsbury Park szívében. A Yum Bug nevet viselő restaurant, mint London első, rovarokra specializálódott étterme, immár új találkozóhely az idelátogató gourmandoknak. Már attól is összefuthat az ide betérőknek a nyál a szájukban, ha elolvassák tulajdonosok koncepcióját, miszerint „az ehető rovarok segíthetnek egy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszerrendszer létrehozásában, amely mentes a hagyományosan tenyésztett állati hústól”. Attól pedig egyenesen farkaséhesek lesznek, amikor megtudják, hogy míg a hagyományos állattenyésztés jelentős környezetterheléssel jár, a rovarok tenyésztése nyolcvanszor kevesebb metánt és nyolc-tizenkétszer kevesebb ammóniát termel, miközben kevesebb helyet igényel, és több fehérjét biztosít, mint a marhahús. A Yum Bug elsősorban különleges, tücsökalapú ételeket ajánl a betérőknek, többek között olyan fogásokat, mint a diós aromájú ropogós, mézes sült tücsök vagy a fűszeres Bombay-mix, amelyhez jól illik egy pohár bor vagy sör. A rovaralapú étterem egyik különleges fogása a déli stílusú BBQ-taco, de meg lehet kóstolni a tücsökből készített krokettet, amely kiváló alternatívát jelenthet azoknak, akik fenntarthatóbb húsforrást keresnek. Némi hiányosság, hogy egyenlőre gilisztaragú, pondrókotlett, csótányszuflé nincs az étlapon. Márpedig ezek nélkül nehéz lesz megpályázni a Michelin-csillagot.