Egy ital, amely segítheti a puffadás csökkentését

Kaufmann Angéla
2024. november 7. csütörtök. 6:29
Frissítve: 2024. november 7. 6:31

Ez a szerény gyomnövény számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és évszázadok óta használják kínai és más, hagyományos orvoslásban a máj, a szív és a bőr egészségének támogatására.

A pitypang jótékony hatásai:

– A flavonoidokban és káliumban gazdag gyermekláncfű küzd a vízvisszatartással, és segít eltávolítani a felesleges folyadékot.

– Magas rosttartalma, beleértve a prebiotikus szénhidrátot, az inulint, segíti az emésztést az egészséges mikrobióma elősegítésével.

– Elősegíti a méregtelenítést.

– Csökkenti a vízvisszatartást a lábakban és máshol.

– Segít megelőzni a cellulit kialakulását.

– Antioxidáns-tartalmának köszönhetően küzd az oxidatív stressz ellen.

– Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

– Segít a vércukorszint szabályozásában.

– Csökkentheti a triglicerid és a rossz koleszterin (LDL) szintjét.

– A pitypanggyökérkivonat elősegítheti a bőr sejtcseréjét, serkentheti a kollagéntermelést, és csökkentheti a gyulladást, miközben megelőzi a pattanásokat.

Nem ajánlott azoknak, akiknél előfordul:

– májbetegség

– epekövesség

– gyomorhurut

– peptikus fekélyek

A terhes vagy szoptató nőknek szintén tartózkodniuk kell a pitypangteától és az egyéb, pitypangot tartalmazó termékektől.

Hogyan építsük be a pitypangot az étrendünkbe?

Ha vidéken él, vagy kertje van, gyűjthet pitypangot anélkül, hogy messzire kellene merészkednie vagy pénzt költene. Ennek a, tápanyagban gazdag növénynek a gyökere, virágai és levelei mind ehetőek. A leveleket megfőzhetjük úgy, mint más zöld leveles zöldségeket, például a spenótot és a cikóriát, vagy nyersen hozzáadhatjuk salátákhoz. A pitypangkávé a növény pörkölt gyökeréből készül, és kiváló, koffeinmentes alternatívája a hagyományos kávénak.

Ha városban él, és nem tud pitypangot gyűjteni a saját kertjéből, a pitypang kapható gyógynövényboltokban és bioboltokban, tinktúrák, kapszulák és tabletták formájában. Mind a gyökérport, mind a szárított leveleket tea készítéséhez használják.

Hogyan kell főzni a pitypangteát?

Helyezzünk egy-két evőkanál szárított pitypanglevelet egy teáskannába. Melegítsük fel a vizet, és amikor forrni kezd, öntsük a teáskannába. Hagyja öt-tíz percig ázni, majd öntse a teát szűrőn keresztül egy csészébe. A gyermekláncfűtea keserű ízű, érdemes mézzel vagy más, természetes édesítőszerrel édesíteni.

Elolvasom a cikket