MH
2024. november 8. péntek. 4:59
Polina Glazkova endokrinológus szerint a tea, ha speciálisan elkészítik, jobban élénkít, mint a kávé. Az ilyen ital elkészítésének módját „Esti Moszkvának” nevezte, írja a lenta.ru.
Glazkova megjegyezte, hogy a kávéban és a teában egyaránt megtalálható koffein élénkítő hatással van a szervezetre. Ráadásul az utóbbi általában majdnem kétszer kevesebbet tartalmaz ebből az anyagból. „Egy csésze Americano például körülbelül 120 milligramm koffeint tartalmaz, egy csésze fekete tea pedig körülbelül 65 milligrammot” – mondta az orvos.
Ugyanakkor, ha a tealeveleket különleges módon főzik, több koffeint bocsátanak ki, és az ital élénkítő hatása erősebb lesz, mint a kávéé. Elmondása szerint ehhez fiatal fekete tealeveleket kell venni, mivel ezekben magasabb az anyag koncentrációja. Ha forrásban lévő vizet öntünk rájuk, és hagyjuk felfőni, az ital koffeinszintje még magasabb lesz. Ezenkívül Glazkova szerint minél hosszabb ideig főzik a tealeveleket, annál több koffeint bocsátanak ki.
Korábban Saurabh Sethi gasztroenterológus a legkevésbé káros erős alkoholos italt nevezte meg. Azt mondta, hogy az alkohol nem egészséges, de a tequila kevesebb másnaposságot okoz, mint más alkoholos italok.