A kókuszcukor magas C-vitamin-tartalma pozitívan hat az immunrendszer működésére, mivel serkenti a fehérvérsejtek termelődését, amelyek védelmet jelentenek számunkra a fertőzésekkel és betegségekkel szemben.
A finomított cukor negatívan hat a vércukorszintre, hiszen ingadozóvá teszi azt, amely rontja az inzulinérzékenységet, és megnöveli a cukorbetegség kockázatait. A kókuszcukor azonban csak fokozatosan szívódik fel, így nem okoz vércukorszint-ingadozást, nem beszélve arról, hogy még energiát is biztosít a szervezetünk számára.
A kókuszcukor pozitívan hat a neurotranszmitterek működésére, amely pedig oldja a stresszt, csökkenti a szorongást, és még a depresszió tüneteit is minimalizálni tudja.
Ez a cukor polifenolokban és fitonutriensekben is bővelkedik. Ez azért nagyszerű, mivel mindkettő antioxidáns hatásokkal rendelkezik. Antioxidánsokra mindenkinek szüksége van, hiszen csökkentik a szervezetben az oxidatív stressz mértékét, amely pedig sok betegség okozója lehet.
A kókuszcukor rostokban is bővelkedik. Az egyik ilyen rost nem más, mint az inulin. Az inulin miközben segít csökkenteni a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjét, segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét. Ezek a pozitív hatások nagyon lényegesek, amennyiben szeretnénk megőrizni a szív- és érrendszer egészségét, hiszen ha csökken az LDL-koleszterin-szint, akkor nem halmozódik fel plakk az artériák falán, amely pedig jelentősen csökkenti az érelmeszesedés kockázatait.
A kókuszcukor vasat is tartalmaz, amely ásványi anyagnak nagy szerepe van a vérellátás fokozásában, illetve a sejtek oxigén- és tápanyagellátását is megnöveli, amely pedig nemcsak jobb vérkeringést eredményez, hanem a sejtek, a szervek és a szövetek egészségét is biztosítja.
Ugyan a kókuszcukor nem kínál számunkra olyan sok vitamint és ásványi anyagot, azonban némi tápanyag azért megtalálható benne: C-vitamin, inozitol, kalcium, cink, vas és magnézium. A kókuszcukor magnéziumot, kalciumot és káliumot is tartalmaz, amelyek elengedhetetlenek a szervezet vízháztartásának szabályozásához, illetve a szív-, az ideg- és izomfunkciókhoz.
A glikémiás indexszel a szénhidrátoknak az ember vércukorszintjére gyakorolt hatását mérik. A normál cukornak jóval magasabb a glikémiás indexe, mint a kókuszcukornak. Minél magasabb ez a glikémiásindex-szám, annál nagyobb az esélye annak, hogy az adott termék fogyasztását követően megugrik a vércukorszint, majd drasztikusan lecsökken, amely instabil vércukorszintet okozhat, illetve a későbbiekben oka lehet a cukorbetegség kialakulásának.