Egy friss tanulmány 101 ezer ember adatait elemezte, és azt találta, hogy azok a nők, akik napi 400 milliliter vagy annál több tejet fogyasztanak, jobban ki vannak téve a szívbetegség kockázatnak.
A tej rosszabbul hat a nőkre
A kutatás szerint azok a nők, akik naponta 600 vagy akár 800 milliliter tejet isznak, 12 százalékkal, illetve 21 százalékkal nagyobb eséllyel küzdhetnek szívproblémákkal. A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiaknál nem jelentkeznek ugyanazok a kockázatok, mint a nőknél, amelyet a kutatók azzal magyaráznak, hogy a férfiak jobban megemésztik a tejben található laktózt. A nőknél azonban a magas laktóztartalmú ital sejtkárosodást és gyulladást okozhat, amiely a szív gyorsabb öregedéséhez vezethet.
Tej vagy joghurt? Az erjesztett tejtermékek előnyei
Karl Michaëlsson, a tanulmány vezető szerzője a BMC Medicine folyóiratban kiemelte, hogy a nőknél a napi tejbevitel 300 milliliter felett már megnövelheti az iszkémiás szívbetegségek és a szívroham előfordulását. Michaëlsson javaslata szerint a nem erjesztett tejtermékeket – mint például a sima tejet – részben vagy egészben érdemes lehet erjesztett tejtermékekkel, például joghurttal vagy íróval helyettesíteni.
Nem kell teljesen lemondani róla
Egy átlagos brit lakos hetente 1,2 liter tejet fogyaszt, és ez gyakran különböző kávéitalokkal kerül a szervezetbe. A népszerű kávézókban egy nagy tejeskávé vagy cappuccino akár fél liter tejjel is készülhet, amely már önmagában jelentős tejfogyasztást jelent. A British Heart Foundation, amely a szívbetegségekkel kapcsolatos felvilágosításra és prevencióra törekszik, azon az állásponton van, hogy a tej fontos kalcium- és fehérjeforrás, és egyáltalán nem szükséges teljesen lemondani róla. Az alapítvány ajánlása szerint azonban érdemes csökkentett zsírtartalmú változatokra váltani, hogy mérsékeljük a kalóriabevitelt, és csökkentsük a szív- és érrendszeri kockázatokat.