Trista Best táplálkozási szakértő arra figyelmeztet, hogy a szalonna „veszélyes szokássá” válhat a magas vérnyomás szempontjából. Az anyag nátriummal telített, ami vizet tart vissza a szervezetben, súlyosbítva a problémát.
Emellett a szalonna gyakori fogyasztása megzavarhatja a bélműködést, és növelheti a rák kockázatát. Ebből a feldolgozott hústermékből az ember az egészséges, többszörösen telítetlen zsíroknak mindössze 10 százalékát, a káros telített zsíroknak pedig mintegy 40 százalékát kapja meg.
„A halakban található többszörösen telítetlen zsírok jót tesznek a szív- és érrendszer működésének és a koleszterinszint csökkentésének. A telített zsírok mérsékelt mennyiségben kevésbé károsak, de a szalonnában körülbelül 40 százalék van belőlük” – jegyzik meg a tudósok.
A sült szalonna elősegíti a káros baktériumok szaporodását is, felborítva a bél mikroflóra egyensúlyát. A táplálkozási szakértő azt tanácsolja, hogy ne essünk túlzásba a szalonnával; néha megengedhetünk magunknak egy kis darabot, de többet nem.