„Röviden felsorolhatjuk azokat az alapvető szabályokat, amelyek segítenek minimalizálni az alkoholos italok okozta károkat: ne igyunk alkoholt éhgyomorra, ne keverjük az alkoholos italokat egymással, valamint szénsavas és édes italokkal, igyunk több szénsavmentes ásványvizet ivás közben és így tovább. Népszerű tanács például, hogy a tervezett alkoholfogyasztás előtt együnk valami zsírosat: egy darab vajat, zsírt és így tovább. Ez valóban késlelteti a mámor kialakulását: a zsír lelassítja az etanol felszívódását a vérbe. De aztán, amikor a zsír feloldódik, a mámor gyorsan és erősen jön. Ennek megfelelően az ezt követő másnaposság is erős lesz” – magyarázta,
Az orvos ugyanakkor trükköknek nevezte az ilyen technikákat, és az alkoholfogyasztás visszautasítását nevezte a legjobb módszernek az egészségkárosodás minimalizálására.
„Mindez csak megkönnyíti a szervezet számára, hogy felvegye a harcot a mérgező anyaggal. Általában felmerül a logikus kérdés, hogy egyáltalán miért fogyasztunk olyasmit, ami mindenképpen ártalmas, és amit különböző »trükkök« segítségével próbálunk csökkenteni? Nincs olyan szerv és rendszer a szervezetben, amelyet az etanol ne befolyásolna negatívan. Hatással van a májra, a vesékre, a gyomor-bélrendszerre, a szívre és az erekre” – tette hozzá Isayev.
Emlékeztetett arra is, hogy az alkohol pusztító hatással van az idegsejtekre és a központi idegrendszer működésére: az etanol hatására az agyi idegsejtek visszavonhatatlanul elhalnak – hangsúlyozta a szakértő.
„Az alkohol súlyosbítja a krónikus betegségeket, és csökkenti az immunitást, ami különböző betegségek kialakulásához és súlyosbodásához vezet, akár az éves vírusos és megfázásos megbetegedésekhez is. Amellett, hogy az alkohol súlyos károkat okoz a különböző szerveknek, a vízzel együtt különböző hasznos anyagokat mos ki a szervezetből: káliumot, magnéziumot, klórt” – magyarázta.
„Biztonságos egészségügyi szinten az alkoholfogyasztás nem létezik. Az etil-alkohol mérgező pszichoaktív anyag, amely függőséget okoz” – zárta a szakértő.