Ezért jó a B6- és a B12-vitamin

A B-vitaminok nem csak tápértékük miatt elengedhetetlenek, hanem azért is mert hozzájárulnak a szív- és érrendszer, az agy, valamint az immunrendszer működéséhez. A HealthDay legújabb cikkében ezért összefoglalta, melyik B-vitamint miért érdemes fogyasztani és miben is találjuk meg.

A két leggyakoribb B-vitamin a B6- és a B12-vitamin, amik habár eltérő okok miatt, de ugyan olyan fontosak a szervezet számára.

A B6-vitamin elsősorban a szív- és érrendszer számára fontos, miután segít megelőzni bizonyos fehérjetípusok lerakódását, amelyek később aztán jelentősen növelik a infarktus kockázatát. Ha pedig ez nem lenne elég, egy nemrég publikált tanulmány rávilágított, hogy a B6-vitamin feltételezhetően kapcsolatba hozható a szorongás és a depresszió csökkenésével és önmagában is serkentően hat az agyi működésre.

Aki B6-vitamint szeretne bevenni a szervezetébe, az nem szűkölködik sem az állati sem a növényi eredetű forrásokban. A teljesség igénye nélkül ezekben az ételekben fordul elő legnagyobb koncentrációban a B6-vitamin:

  • marhamáj;
  • tonhal;
  • lazac;
  • növényi müzlik;
  • csicseriborsó;
  • banán;
  • narancs.

A B12-vitamin is hasonlóan fontos, hiszen ez a vitamin is egy olyan speciális fehérje bontásáért is felel, ami a vérrögképződés kockázatát növeli. Szerencsére számtalan olyan étel van, amelyben akad B12, ilyen például:

  • különböző halak;
  • tojás;
  • vörös hús;
  • sajtok;
  • joghurt.

Amennyiben úgy gondoljuk, hogy valamilyen vitaminból keveset fogyasztunk mindenképp érdemes lehet felkeresni egy táplálkozási tanácsadót.

Elolvasom a cikket