A bélben lévő mikrobák egyensúlyának felborulása, különösen az Enterobacteriaceae, például az E. coli elszaporodása, összefüggésbe hozható a betegek motoros funkciójának károsodásával.
Elizabeth Bess kutatócsoportjának kutatása az UCLA-n kimutatta, hogy az E. coli hogyan indíthat el egy láncreakciót, amely abnormális fehérjerögök kialakulásával végződik a bélben, hasonlóan a Parkinson-kóros betegek agyában megfigyeltekhez.
Ezek a fehérjék, mint például az alfa-szinuklein, az oxidált dopamin hatására kezdenek összecsomósodni, és a kutatások kimutatták, hogy ezt a folyamatot a bélben bizonyos vegyi anyagok is beindíthatják.
A tudósok úgy vélik, hogy e folyamat megzavarása fontos szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Azt is megállapították, hogy a kávéban található kávésav képes megállítani a dopamin oxidációját, és megakadályozni ezeknek a fehérjerögöknek a kialakulását. További kísérletekre és kutatásokra van azonban szükség e hipotézisek megerősítéséhez.
„Az eredmények fontos lépésnek ígérkeznek annak megértésében, hogy a bélmikrobiom hogyan befolyásolhatja a Parkinson-kórt” – jegyezte meg Vinata Vedam-Mai, a Floridai Egyetem idegsebészeti tanszékének adjunktusa.
A pontosabb következtetésekhez és a lehetséges megelőző intézkedésekhez azonban összetettebb modelleken végzett vizsgálatokra van szükség.