A piros kínai datolya, más néven jujube az egresfélék családjába tartozik, és különösen az édes gowanusszal áll rokonságban. Gyümölcse megszünteti a másnaposságot és az alkohol utáni sóvárgást.
A jujube gyümölcsét Ázsiában évezredek óta fogyasztják és használják hagyományos gyógyszerként. Vannak kerek és körte alakú gyümölcsű fajták, lehetnek cseresznye vagy nagy szilva méretűek. Értékes egészségügyi tulajdonságokkal rendelkezik, ezért érdemes beiktatni a napi étrendbe.
A vörös datolya gyógyhatásairól ismert gyümölcs, sőt, porított formában étrend-kiegészítőként is kapható. Ez magas tápértékének köszönhető, beleértve értékes nyomelem- és vitamintartalmát, valamint a szervezetre gyakorolt támogató hatását.
A vörös datolya számos egészséges, vízben oldódó rosttal kapcsolatos vegyületet, köztük poliszacharidokat tartalmaz. Vízzel érintkezve ezek térfogata megnő, és védő, tápláló géllé alakulnak, amely támogatja az emésztőrendszert.
A hagyományos kínai orvoslásban a jujube gyümölcsöket különösen nagyra értékelték nyugtató, vértápláló, a lépet és a gyomrot erősítő tulajdonságaik miatt.
A jujube gyümölcs antioxidánsokban, például flavonoidokban és triterpénekben is gazdag .
A kínai datolyában legnagyobb mennyiségben előforduló poliszacharidok magas biológiai aktivitással és alacsony toxicitással rendelkeznek, rákellenes, lipidcsökkentő és májvédő tulajdonságokkal rendelkeznek.
A triterpének szintén rendelkeznek ez utóbbi hatással. A fent említett vegyületekhez hasonlóan a fenolsavak is potenciális terápiás hatással bírnak májkárosodás és bőrvédelem esetén.
Az antioxidánsok másik fontos csoportja a jujube gyümölcsében az alkaloidok, amelyek vírusellenes, antibakteriális hatásúak és gátolják a vegyületek agyra gyakorolt neurotoxikus hatásait.
A kínai datolya hasznos stressz, demencia, emésztési problémák, nehézfémmérgezés, bélgyulladás és székrekedés esetén. Támogatják az immunrendszert, és a már említett poliszacharidok mellett a ligninek fontos szerepet játszanak az immunsejtek számának növelésében.