A fűszer, amely véd a rák ellen, támogatja a szív egészségét, és segíti az emésztést

A fehér bors a fekete borsból származik. A fekete borsot a „fűszerek királyaként” ismerik. És ez a fűszerek királya egy másik kiváló kulináris társa. Ez a fehér bors. Ahogy a neve joggal sugallja, a fehér bors fehér és szürke árnyalatokban kapható. Formájukban hasonlít a fekete borséhoz.

A fehér bors tudományos neve Piper Nigrum, és a Piperaceae családból származik.

A fehér bors gyakran kémiai, mechanikai és biológiai folyamatokon megy keresztül.

A fehér bors teljes egészében a borsnövény magjából származik. A feldolgozás elsődleges lépése a fekete héj lehámozása. Ezt a folyamatot nevezik pácolásnak. A következő lépés a tökéletesen érett bogyók egy hétig tartó vízben való áztatása. Ettől a paprika húsa megpuhul, és a burkolat felbomlik.

A dörzsölés ezután elválasztja a külső paprikát a magtól, és csak a magok maradnak meg száradni. És máris kész a fehér bors!

A vélemények megoszlanak arról, hogy a fehér bors csípősebb vagy enyhébb, mint a fekete bors. Mindazonáltal a fehér borsnak tüzes íze van az ízlelésben. A fehér bors egyesek szerint kevésbé árnyalt ízű, mint a fekete bors.

A fehér borsnak lehet földes vagy füves íze. Ez függhet az alkalmazott feldolgozástól és a gyártás utáni kezeléstől.

A fehér bors különbözik a feketeborstól, mivel hiányoznak belőle a külső burokban található különleges összetevők.

Légmentesen záródó edényben tárolva a fekete bors egy évig is eltartható. Az őrölt forma ezzel szemben néhány hónap után elveszíti természetes ízét.

A fehér bors íze észrevehetően gyorsabban elillan, mint a fekete borsé.

Az olyan receptek, amelyek földes ízt kívánnak, jól működnek fehér borssal. Ez a tulajdonsága jól jön főzés közben. Ezenkívül a fehér bors segíthet megőrizni az étel vonzerejét, finom ízesítésének köszönhetően.

A fehér bors tele van antioxidánsokkal, amelyek olyan molekulák, amelyek segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemben. Sajnos azonban a szabad gyökök magas szintje károsíthatja a szervezetet. Számos betegség a szabad gyökök okozta károsodásból ered. Ilyen például a szívbetegségek, a cukorbetegség vagy akár az elhízás.

Egy tanulmány szerint a fehér borsban több antioxidáns van, mint a fekete borsban. A fehér bors nagyobb mértékben képes felvenni a harcot a szabadgyökökkel.

Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A gyulladás lehet hasznos vagy káros. A rövid távú gyulladás szervezetünk normális válasza a betegségekre. Másrészt a krónikus gyulladás károsíthatja az egészséget. Sőt, bizonyos betegségek kockázatának is kiteheti Önt.

A fehér bors piperint tartalmaz. A vizsgálatok szerint a piperin gyulladáscsökkentő hatású. Így lehetővé teszi, hogy a fehér bors csökkentse a gyulladást. Ezenkívül a fehér bors hatékonyan kezelheti az izmok megnyúlása által okozott izomgörcsöket.

A fehér bors segít csökkenteni a puffadást. A piperin a bors azon összetevője, amely jótékonyan hat a gázok csökkentésére. Ezenkívül serkenti a sósav (gyomorsav) termelését a gyomorban. Ez segíti az emésztést, és megkönnyíti a belek zavartalan működését.

A fehér bors a gyomorsavtermelés fokozásával segítheti az emésztőrendszert. Ez a sav elengedhetetlen az emésztéshez. Ezenkívül a fehér bors rostokat is tartalmaz. A rostok segítik a belek izommozgását. Ezért elősegíti a jobb emésztést.

A fehér borsról ismert, hogy javítja az emésztést, és fokozza az étvágyat. Ennélfogva a fehér bors segíthet az anorexiában azáltal, hogy növeli az éhségérzetet. Ezért ennek az étrendbe való beépítése segíthet az anorexia tünetein.

A fehér bors fogyasztásával megelőzheti a rákot. A fehér bors megállítja a szabad gyökök kialakulását a szervezetben. A fehér bors kapszaicint is tartalmaz. Ennek eredményeképpen megelőzheti a prosztatarákot. A prosztatarák veszélyes betegség, amely világszerte sok férfit érint. A fehér bors rendszeresen fogyasztva jótékonyan hat a prosztata egészségének javítására.

Ezenkívül a fehér bors segít az emésztőrendszer egészségének megőrzésében is. Ennélfogva a vastagbélrákot is megelőzheti.

A fehér bors jó forrása a flavonoidoknak, az A-vitaminnak és a C-vitaminnak. Ezek segítenek a magas vérnyomás csökkentésében. Így a fehér bors segíthet a vérnyomás kezelésében.

A fehér bors gyulladáscsökkentő, és csökkentheti a vérnyomást. Ez teszi szívbaráttá. A vérnyomáscsökkentő előnyeinek köszönhetően a fehér bors szabályozza a véráramlást. Ez a szívroham megelőzését eredményezheti. A vérnyomás kordában tartása csökkenti a stroke esélyét. Az idősek számára előnyös lehet, ha a fehér borsot beillesztik étrendjükbe.

A fehér bors egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz. Ez az anyag jótékonyan hat a fejfájás csökkentésére. A kapszaicin az erek tágításával (ellazításával) működik. Ez az idegsejtekre gyakorolt hatásának köszönhető. A kapszaicin segít a jobb véráramlásban. A fehér bors így kezelheti/megelőzheti a fejfájást.

A fehér bors jól ismert szuperélelmiszer az ízületi és gerincfájdalmak enyhítésére. Az előny a piperin jelenlétéből származik. A tanulmányok szerint, a piperin antinociceptív és antiarthritis hatású. Így enyhítheti az ízületi gyulladás és a köszvényes rohamok kínjait. Ebben a borsban található kapszaicin is szerepet játszhat. A fehér bors különösen előnyösnek bizonyulhat az idősek számára. A fehér bors elősegíti az általános izomfejlődést is. Ezenkívül fokozza a mozgékonyságot, és segít az izomgörcsök elkerülésében.

A fehér bors jótékony hatással lehet a kognitív agyi funkciók javítására. Sőt, az agysejtek degenerációjának megelőzésében is segíthet. További vizsgálatokra van azonban szükség ahhoz, hogy meghatározzák a fehér bors hatását az emberi agyra.

A fehér bors elősegíti az energiaszintézist a mitokondriumokban. Ez egy olyan sejtalkotó, amely az energiatermelésért felelős. A fehér bors mangánforrás is. Ez az ásványi anyag a mitokondriumokban lévő számos enzim számára nélkülözhetetlen az energiatermeléshez.

Elolvasom a cikket