A karfiol egy hasznos zöldség, amely bőséges vitaminokkal és minimális kalóriával rendelkezik – számol be az Rbc.ua. Natalie Makienko orvos elmondta, hogy a karfiol nagy mennyiségű C- és K-vitamint tartalmaz – írja a Sports.kz.
„A karfiol az egyik vezető C-vitamin-tartalomban, amelynek köszönhetően segíti a vas felszívódását, és részt vesz a vérszegénység megelőzésében és kezelésében. Ezenkívül B-vitaminokat, káliumot, kalciumot és magnéziumot is tartalmaz. Mint minden zöldség, ez is kiváló rostforrás” – mondta Natalie Makienko.
A karfiol gazdag antioxidánsokban, amelyek védik a szervezetet a rák ellen. A zöldség sok glükozinolátot és izotiocianátot tartalmaz, amelyek megakadályozzák a daganatok növekedését.
A benne található kolin csökkenti a koleszterin felhalmozódásának kockázatát a májban, és biztosítja a jó agyműködést. A karfiolban lévő szulforafán tisztítja az artériákat, és normalizálja a vérnyomást.