Bebizonyították, hogy egy vitaminnal hogyan csökkenthető a rák kialakulásának kockázata

MH
2024. november 13. szerda. 17:48

A kutatók megvizsgálták az omega-3 és omega-6 többszörösen telítetlen zsírsavakat és a rákos megbetegedések kockázata közötti összefüggést, ezen belül például a fej-nyaki, nyelőcső-, gyomor-, bél- és tüdődaganatot.

A résztvevők átlagéletkora 56,4 év volt, és túlnyomó többségük (közel 91 százalékuk) fehér bőrű volt. A 13 éves kutatási időszak alatt mintegy 30 000 résztvevőnél diagnosztizáltak rákot.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az omega-3 magas szintje a vizsgált 19 rákos megbetegedés közül 5, köztük a vastagbél-, a gyomor- és a tüdőrák kockázatának csökkenésével járt együtt. Ugyanakkor a magasabb omega-6 szintje 14 rákos megbetegedés kockázatát csökkentette, például az agy-, a hólyag- és a rosszindulatú melanomaét.

A szerzők szerint ez a tanulmány megalapozza a többszörösen telítetlen zsírsavak szerepének további vizsgálatát a különböző rákos megbetegedések etiológiájában, és segíthet új megelőző stratégiák kidolgozásában.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.