MH
2024. november 13. szerda. 7:11
A felesleges cukor köztudottan káros az egészségre. Növelheti a cukorbetegség, a depresszió, az elhízás, a szívbetegségek, bizonyos típusú rák és a köszvény kockázatát. De mennyi cukrot fogyaszthatunk anélkül, hogy károsítanánk a szervezetünket? Erre a kérdésre válaszoltak most a tudósok – írja a Sports.kz.
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a legjobb, ha naponta legfeljebb 25 grammot, azaz körülbelül hat teáskanálnyi cukrot fogyasztunk. Ennek érdekében a tudósok 73 korábbi tudományos vizsgálat eredményeit elemezték.
Egy új felülvizsgálat szerint, amikor a résztvevők hetente még egy adag cukorral több édesített italt fogyasztottak, a köszvény kockázata négy százalékkal nőtt. Ha még két adaggal, akkor nyolc százalékkal.
Ezenkívül a cukorral édesített italok napi fogyasztásának minden 250 milliliterrel történő növelése a szívkoszorúér-betegség kialakulásának valószínűségének 17 százalékos növekedésével járt.
A fruktózbevitel minden 25 grammjával naponta 22 százalékkal nőtt a hasnyálmirigyrák kockázata is.
Érdemes odafigyelni, ugyanis előfordulhat, hogy a cukrot más néven is el lehet rejteni a címkéken. Például: szacharóz, dextróz, maltóz, glükóz, fruktóz, cukornádlé, kukoricaszirup/magas fruktóztartalmú kukoricaszirup.