Szakértők figyelmeztettek a búzadara gyakori fogyasztásának veszélyeire. Kiemelték, hogy nagyon magas a glikémiás indexe, azaz a vércukorszint hirtelen emelkedését okozhatja. Emellett ennek a kásának a rendszeres fogyasztása, a fehérjék megfelelő arányú étrendben való részaránya nélkül, elhízást okozhat – számol be a Sports.kz a Hibiny.ru-ra hivatkozva.
A búzadarában sok úgynevezett gyors szénhidrát van, és szinte egyáltalán nincs benne fehérje és élelmi rost, amelyek biztosítják a gyomor-bélrendszer normális működését. A rostok tényleges hiánya súlyos működési zavarokhoz vezethet a gyomor-bélrendszerben – írja a Sports.kz.
A cukorbetegeknek nagy óvatossággal kell bánniuk a búzadarás kásával. A magas glikémiás index ugyanis gyors elhízáshoz vezethet.
A búzadara fitinsavat tartalmaz, amely megakadályozza a kalcium, a magnézium és a vas felszívódását. Folyamatos fogyasztása csökkentheti ezen ásványi anyagok szintjét a szervezetben, ami súlyos betegségekhez vezethet.