A puffadás okai és veszélyei

Barna Dóra
2024. november 15. péntek. 5:22

Ez napi 10-12 alkalom mellett teljesen természetes folyamat, egy átlagos emberi szervezet napi két liter gázt termel. Számos betegség és folyamat okozhat azonban fokozott gázképződést, amelynek következményeként puffadásérzet, teltségérzet, görcsös hasi fájdalom jelentkezhet.

A felfúvódás főbb tünetei

A belek szelességét legtöbbször nem kíséri különösebb tünet.

A kifejezett felfúvódás az alábbi tünetekkel jellemezhető:

  • gyakori szellentés,
  • fájdalom, morajlás, puffadásérzés a hasban,
  • hangos, büdös bélgáz,
  • görcsös hasi fájdalom.

A felfúvódás kiváltó okai

A képződött gáz mennyisége nagymértékben függ az elfogyasztott táplálék összetételétől. Jellemzően a magas rosttartalmú ételek, szénsavas üdítőitalok és a mesterséges édesítőszerek okozhatnak kifejezett felfúvódást. Ezenkívül a friss és szárított gyümölcsök (alma, körte, mazsola), az olajos magvak és a hüvelyes zöldségek (bab, borsó) szintén nagyobb mennyiségű gáz képződését indukálják.

Bizonyos felfúvódással járhatnak:

  • egyes bélrendszeri fertőző betegségek,
  • irritábilisbél-szindróma vagy laktózintolerancia,
  • gluténérzékenység során a diéta megszegése esetében,
  • székrekedés,
  • egyes gyógyszerhatóanyagok mellékhatásaként,
  • dohányzás miatt,
  • túlzott rágózáskor (levegő nyelése),
  • túl gyorsan, kapkodva fogyasztott étel.

Mikor forduljon orvoshoz?

Kifejezett felfúvódás esetén, különösen akkor, ha az más emésztési problémával társul, mint:

  • hasmenés,
  • véres széklet,
  • súlyos hasi fájdalom és görcsölés,
  • hasi nyomásérzékenység,
  • hányás,
  • székrekedés,
  • a szelek távozásának megszűnése,
  • súlycsökkenés – keresse fel háziorvosát.

A felfúvódás kivizsgálása

A kivizsgálás során az orvos gondosan rákérdez a panaszokra, és fizikális vizsgálatot végez. Szükség esetén sor kerülhet natív hasi röntgenre vagy hasi ultrahangra is.

A felfúvódás kezelése

Egészséges emberek esetében a puffadás nehezen kezelhető panasz, nincs rá kifejezett diéta. Minden ember emésztése, bélrendszere más és más, ezért fontos, hogy próbáljuk megfigyelni, hogy mely ételek fogyasztása okoz tüneteket, és azok fogyasztását kell kerülni.

Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy bár a magas rosttartalmú ételek gyakran okoznak puffadást, az egészséges életmód szerves részét képezik, így azt nem javasolt teljes mértékben kiiktatni az étrendből.

Különböző betegségek okozta puffadás és fokozott gázképződés esetén a tüneti kezelés mellett mindig elsősorban az okot kell megszüntetni, ilyen esetben orvosi konzultációra lehet szükség. Bizonyos esetekben szükséges lehet antacidok vagy aktív széntabletták alkalmazása, illetve különböző görcsoldók, bélmozgásfokozók szedése is.

A felfúvódás megelőzése

Felfúvódás és különösen irritábilisbél-szindróma esetén ajánlatos a FODMAP-diéta (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) követése, amelynek lényege, hogy azokat a cukrokat javasolt elkerülni, amelyek kevésbé szívódnak fel a vékonybélből. Ugyanis azok a cukrok, amelyek nem szívódnak fel, a vastagbélbe kerülnek, ahol a baktériumok lebontják őket, és eközben jelentős mennyiségű gázt termelnek.

  • Magas FODMAP-tartalmú étel a fokhagyma, hagyma, alma, zöldborsó, a pácolt húsok, tejtermékek, csicseriborsó, valamint a búza, az árpa és a rozsból készült kenyerek.
  • Alacsony FODMAP-tartalmú étel a pirospaprika, narancs, szőlő, tojás, a natúr húsok, zab, rizs, az étcsokoládé és a földimogyoró.

Fontos kiemelni, hogy ez a diéta csak kettő-hat hétig folytatható, és dietetikussal szükséges konzultálni előtte, akivel közösen kell megtervezni, hogy milyen ételek alkossák a diétát. A székrekedés megelőzésére nélkülözhetetlen az elegendő folyadékfogyasztás, illetve a korábban említett, kiegyensúlyozott, rosttartalmú étrend is.

Elolvasom a cikket