Sokan régimódiak úgy vélik, hogy a leggazdagabbak C-vitaminban a citrusfélék: citrom, narancs, grapefruit. Nem véletlen, hogy egy beteg embernek éppen ezeket a gyümölcsöket hozzák az erő és az immunitás fenntartása érdekében. Azonban ismert, hogy egyes zöldségekben és bogyós gyümölcsökben ez a fontos vitamin valójában sokkal több.
Mint emlékeztetett az orvos-gasztroenterológus, klinikai farmakológus Rustem Sadykov, egy nagy adag C-vitamin az első órákban egy észrevehető betegség fokozhatja a vírusellenes fehérjék termelését interferon, valamint védi a sejteket a károsodástól. És ehhez nem szükséges csak citrusféléket enni. Például egy kiváló és mindenki számára hozzáférhető C-vitamin forrás – a csipkebogyó.
„A csipkebogyó C-vitamin-tartalma sokkal magasabb, mint a citrusféléké. Egy pohár csipkebogyó főzet képes biztosítani a szervezet napi szükségletét aszkorbinsavban” – magyarázza Rustem Sadykov.
A C-vitamin napi normája egy felnőtt számára legfeljebb 90 mg. Ráadásul a férfiaknak több aszkorbinsavra van szükségük, mint a nőknek: a női norma legfeljebb 75 mg.
Úgy vélik, hogy ha a citrom körülbelül 40 mg C-vitamint tartalmaz, a csipkebogyó gyümölcs – 1200 mg.
Mi másban hasznos még a csipkebogyó?
A C-vitaminon kívül a csipkebogyó gazdag:
– B-vitaminokban (B1, B2, B6, B9);
– K-vitaminban;
– P-vitaminban (rutin);
– A-provitaminban (béta-karotin);
– E-vitaminban;
– ásványi anyagokban, mint például a kálium, a magnézium, a kalcium, a vas, a foszfor és a mangán.
Rustem Sadykov szerint gazdag összetételének köszönhetően a csipkebogyó nemcsak az immunitás szempontjából hasznos, hanem számos más tulajdonsággal is rendelkezik:
– javítja a szívműködést és segít megerősíteni az erek falát;
– segít csökkenteni a vérnyomást;
– normalizálja az emésztést. A csipkebogyó enyhe hashajtó hatású, javítja a bélperisztaltikát és segít a méreganyagok kiürítésében;
– a gyümölcsben található antioxidánsoknak köszönhetően lassítja az öregedési folyamatot;
– javítja a bőr, a haj és a körmök állapotát, összetételében segíti az A-, C– és E-vitaminokat;
– támogatja a májműködést.
Hogyan kell főzni?
Egy orvos-gasztroenterológus szerint a csipkebogyó különböző formákban fogyasztható: a szárított gyümölcsöket teához adhatjuk, gyógyszertári szirupokat vagy kész kivonatokat vehetünk kapszulában.
De a csipkebogyó felhasználásának legnépszerűbb módja a főzet formájában.
„A főzet elkészítéséhez forró vizet kell önteni a gyümölcsre, és ragaszkodni kell hozzá. Fontos megjegyezni, hogy a hosszan tartó forralás elpusztítja a C-vitamint. A csipkebogyóból készült főzetet vagy infúziót naponta legfeljebb egy-két pohárral fogyaszthatjuk. A nagy dózisok tartós használata a gyomor-bélrendszer irritációjához vezethet” – figyelmeztet dr. Sadykov.