Az egyik ilyen gyümölcs a szamóca, amely kétféle fenolos vegyületet is tartalmaz, ellagitannint és antociánt. A szamóca antioxidánsokban is gazdag, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet az oxidatív károsodástól. A gyümölcs rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik.
A tőzegáfonyának antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezek a tulajdonságok segíthetnek, ha vesebetegségben vagy húgyúti fertőzésben szenvedünk.
A fekete áfonya gazdag forrása az antociánoknak és a fitonutrienseknek. Mindkét vegyület antioxidáns hatással rendelkezik. Kiváló C-vitamin- és mangánforrásnak számít, amely tápanyagok jót tesznek a veséknek, a csontoknak, a bőrnek, és késleltetik az öregedés jeleit.
A málna ellaginsavban bővelkedik, amely megakadályozza, hogy a szervezetben sejtkárosodás alakuljon ki. Flavonoidokat is tartalmaz, amelyek javítják a vesefunkciókat, és csökkentik a rákos sejtek létrejöttének esélyeit. A málna a következő tápanyagokban gazdag: rost, C-vitamin, mangán, folát és B-vitaminok.
Az alma csökkenti a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Pektin nevű rostja pedig kiválóan kezeli a székrekedést és a hasmenést is. Gyulladásgátló tulajdonsága és magas rosttartalma segít a vesefunkciók javításában.
A szőlő kiváló K-vitamin- és C-vitamin-forrás. Amennyiben ezeknek a vitaminoknak alacsony a szintjük a szervezetünkben, akkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki különféle vesebetegségek. A szőlőnek magas a rosttartalma, és olyan tápanyagokban is bővelkedik, mint a réz, a mangán és a magnézium.
Az ananásznak magas a káliumtartalma, így nagyon hatékony lehet a magas vérnyomás csökkentésében, amely a súlyos vesebetegség egyik szövődménye is lehet. A vesebetegség tüneteinek megelőzése mellett az emésztést is segíti, mégpedig azzal, hogy bromelain nevű emésztőenzimben bővelkedik. Mivel magas a rosttartalma, így segíti a szív egészségét. Ez azért fontos, mivel a dialízisre szoruló emberek gyakran küzdenek olyan szövődménnyel, amely a szívvel kapcsolatos. C-vitamint is tartalmaz, amely tápanyag pedig az immunrendszert erősíti meg.
A citrusfélék szintén gazdag forrásai a C-vitaminnak, amely tápanyagra is szüksége van a veséknek a megfelelő működésükhöz és az optimális egészség fenntartásához. A citromlé rendszeres fogyasztása – vízzel hígítva – csökkentheti a vesekőképződés kockázatait.
Egyéb gyümölcsök, amelyek hasznosak lehetnek a vesék működése szempontjából: görögdinnye, cseresznye, szilva, mandarin, klementin, őszibarack, körte.
A vesebetegségben szenvedő személyeknek kerülniük vagy korlátozniuk szükséges azokat a gyümölcsöket, amelyek sok káliumot tartalmaznak. Az egyik ilyen gyümölcs nem más, mint a banán.
A narancs és a narancslé ugyan tele van antioxidánsokkal, de káliumban is bővelkedik, ezért a veseétrendben korlátozni szükséges ezt a gyümölcsöt.
Az aszalt gyümölcsök sem ajánlottak vesebetegségben vagy cukorbetegségben szenvedőknek, mivel amellett, hogy sok természetes cukrot tartalmaznak, bőségesen van bennük kálium is.
Az avokádó is bővelkedik káliumban, míg a kiviben oxálsav is van, amely nagy mennyiségben fogyasztva árt a vesék egészségének. Egyéb gyümölcsök, amelyeket korlátozni szükséges vesebetegségben szenvedő személyeknek: sárgadinnye, mangó, papaja.