„A bor olyan egyedülálló termék, amely mennyiségétől és minőségétől függően pozitív és negatív hatással egyaránt lehet a szervezetre. A természetes szőlőből készült alkoholos italok például az Alzheimer-kór megelőzésére is alkalmasak, ha számos fontos feltétel teljesül. Csak hazánkban több mint 1,5 millió ember szenved ebben a betegségben” – mondta a szakértő – írja a Sports.kz.
Ahhoz, hogy a bor jótékony hatású legyen, mértékkel kell fogyasztani, és egészséges táplálkozással kell kombinálni, hangsúlyt fektetve a mediterrán étrendre és a rendszeres testmozgásra. A túlzott borfogyasztás ezzel szemben növeli a demencia kialakulásának kockázatát neurotoxikus hatásai miatt – hangsúlyozta az orvos.
„A bor hatása, mint minden gyógyszeré, közvetlenül függ az adagtól és a személy egészségi állapotától. Ezért az egészség javítására való használatának kérdése körültekintő megközelítést igényel. A függőségre hajlamos vagy májproblémákkal küzdő embereknek nem szabad a bort terápiás gyógyszerként használniuk.”
Ezenkívül a józan életmódot folytatóknak még az egészségük javításának szándékával sem szabad elkezdeniük alkoholt fogyasztani. Ez ugyanis negatív következményekkel járhat – összegezte a szakértő.