A gyömbér azért hasznos, mert nemcsak C-vitamint tartalmaz, hanem gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik – mondta a Rádió 1-ben a gasztroenterológus, terapeuta, orvosi blogger Nikita Harlov. Szerinte ez a termék is védi a szervezetet a különböző stresszhatásoktól.
Fő hatása annak köszönhető, hogy antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes. Kis mennyiségben tartalmaz olyan gyógyszereket, amelyek megvédik a szervezetünket mindenféle stresszfaktorral szemben, beleértve a náthát is” – magyarázta a gasztroenterológus.
A terapeuta megjegyezte, hogy a friss gyömbér egészségesebb, mint a szárított. A kandírozott gyömbér is előnyös lehet, mivel a keletkező szénhidrátokból származó energia a gyulladáscsökkentő hatásra megy el. Egyeseknél azonban csak ronthat a helyzeten.
Ha szalicilsavat, például aszpirint adunk hozzá, az még a gyulladás csökkentésében is segít, és az ember elkezd természetes módon hőt kibocsátani – tette hozzá Harlov.