Az orvos szerint ennek az ételnek magas a glikémiás indexe, ami a vércukorszint gyors emelkedéséhez vezet.
A magas glikémiás indexű ételek állandó fogyasztása növeli az inzulinrezisztencia és az elhízás kockázatát, különösen a gyermekeknél.
Ezenkívül a búzadara fitinsavat tartalmaz, amely csökkentheti a fontos ásványi anyagok, például a vas, a kalcium és a magnézium felszívódását. A búzadara gazdag gyors szénhidrátokban, de alacsony fehérje- és élelmirost-tartalmú, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges emésztési működéshez.
A rosthiány az étrendben anyagcserezavarokat okozhat, és hozzájárulhat más egészségügyi problémákhoz.
Emellett, ahogy Baranova kifejtette, a búzadara csak rövid ideig tartó energiakitörést ad, amelyet az elégtelen tápérték miatt gyorsan felvált az éhségérzet.
Ez az étel különösen nem ajánlott a cukorbetegeknek, valamint a gluténérzékenységben szenvedőknek és a túlsúlyosoknak – vonta le a következtetést a szakértő.