Mire érdemes figyelnünk a karácsonyi vásárokon?

Nyitnak a karácsonyi vásárok: ezekre érdemes figyelni.

Bő egy hónap múlva itt a karácsony, s nyitnak az Európában a szebbnél szebb karácsonyi vásárok, így Budapesten is. November 15-én pénteken két karácsonyi vásár is megnyitott a fővárosban: várják a Szent István téren a bazilika előtt, valamint a Vörösmarty téren is az érdeklődőket. A szervezők tájékoztatása szerint az Advent Bazilika területén 12 méter magas, feldíszített fenyő áll majd, a színpadon pedig hetente több alkalommal adventi hangulatú kulturális produkciók, gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorok színesítik a vásári hangulatot.

A bazilika előtti karácsonyi vásár már négy alkalommal is elnyerte az Európa legjobb karácsonyi vásáráért járó címet. A Vörösmarty téren ingyenes kisvasúttal és látványműhellyel várják a látogatókat. Mindkét helyen több lehetőség is van az ünnepi és vásári ételek kipróbálására, a szervezők azt ígérték, hogy nagykonyhánál lesz naponta egy étel, amelyet fix 1600 forintos áron lehet megvásárolni. A Szent István téren a bazilika előtt lesz betlehemi jászol és monumentális adventi koszorú is.

Nem mindegy, hol eszünk. A mértékletesség mellett természetesen az is fontos, hol eszik az ember, milyen ételt tud megvásárolni, annak megfelelő-e a minősége. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál arról érdeklődtünk, hogy az idén is ellenőrzik-e majd az árusokat és hány NÉBIH-ellenőr járja majd a standokat.

Mint elmondták, az elmúlt évek hagyományaihoz hasonlóan, az élelmiszer-vállalkozások idén is számíthatnak – ideértve a vendéglátó egységeket működtető vállalkozásokat is – az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek ellenőrzéseire a kiemelt téli szezonális ellenőrzéseken. A hatósági vizsgálatok az egész ország területére kiterjednek, melyeket a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei végeznek – tették hozzá.

Jó hír, hogy a NÉBIH korábbi évi tapasztalatai alapján bátran kijelenthető, hogy a rendezvényen, adventi/karácsonyi vásáron kitelepült vendéglátók felkészültsége megfelelő, az élelmiszer-higiéniai és biztonsági szempontokkal többnyire tisztában vannak. Az ellenőrzések során megállapított nem megfelelőségek jellemzően általános higiénés hiányosságok voltak. Elárulták, gyakori probléma volt a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével, valamint a munkavállalók élelmiszer-higiéniai ismereteivel. Úgy fogalmaztak, hogy ezekből adódhatnak olyan súlyos helyzetek, melyek akár megbetegedésekhez is vezethetnek.

Ezenfelül a nyomonkövethetőség is problémát jelentett, mely főleg a lédig, kartondobozban érkezett élelmiszer-alapanyagok esetében fordult elő – tették hozzá.

Elolvasom a cikket