Szirtes Györgyi
2024. november 15. péntek. 19:29
Ez a bokor Észak- és Közép-Európában, a Kaukázus vidékén és Nyugat-Ázsiában őshonos, bogyóit és magolaját régóta használják.
A homoktövis bogyói vitaminokban, karotinoidokban (növényi pigmentek) és zsírsavakban gazdagok, míg a magok zsírsavakban gazdag olajat tartalmaznak. Mind a gyümölcshús, mind a magok tápláló olajat adnak.
A homoktövis gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, valamint számos olyan tápanyaggal, amelyekről kimutatták, hogy az emberi egészségre nézve előnyösek. A homoktövisből származó előnyök nagy része a gyümölcs és az olaj felhasználásából származik.
Bár a klinikai tanulmányok többsége a homoktövisolajra összpontosít, mint egészségügyi kiegészítőkre és kozmetikai összetevőkre, a hagyományos orvoslás gyakran a teljes bogyót használta.
A homoktövis gazdag flavonoidokban és omega-3, 6, 7 és 9 zsírsavakban, amelyek erős hatással vannak a szív- és érrendszerre. A palmitoleinsav egy omega-7 zsírsav, amely növényi táplálékforrásokban ritkán fordul elő, de a homoktövisolaj az egyik egyetlen növényi forrása ennek a telítetlen zsírsavnak.
A palmitoleinsav más zsírsavakkal együtt segíthet a koleszterinszint csökkentésében, a gyulladás csökkentésében és az általános szívműködés javításában.
Klinikai vizsgálatok némi javulást mutattak ki a homoktövisolajok és -levek rákterápiában való használatáról. A homoktövisben található számos flavonoid, különösen a kvercetin, a kaempferol és az izorhamnetin, citotoxikus reakciókat vált ki a rákos sejtekkel, és segít megállítani a szaporodásukat.
A homoktövist széles körben használják bőr- és hajápoló termékekben a benne található vitaminok és zsírsavak gazdag választéka miatt. A C-, A- és E-vitaminok mellett az olaj gazdag gamma-linolénsavban, egy omega-6 zsírsavban, amely segíti a vérkeringést és csökkenti az öregedés jeleit.
A homoktövisolaj olyan növényi szterolokat is tartalmaz, mint a béta-szitoszterin és a kampeszterin, amelyek hidratálnak, kisimítják a bőr textúráját, és fokozzák a bőr rugalmasságát.
A homoktövis antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Ez a károsodás olyan súlyos betegségekhez vezethet, mint a rák, a stroke és a szív- és érrendszeri betegségek. Az antioxidánsok fogyasztása segíthet csökkenteni a potenciálisan életveszélyes betegségek kockázatát.
A homoktövis általában biztonságosnak tekinthető külső és belső használatra, és minimális mellékhatásai vannak. Ennek ellenére az emberek egy kis százalékánál előfordulhatnak mellékhatások a homoktövis szedése során.