Az Uppsalai Egyetem svéd tudósai szerint a szebbik nem, naponta több mint 400 milliliter tejeskávét fogyasztva, különböző szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát idézi elő – írja a Daily Mail alapján a Sports.kz.
Az anyag szerzői megjegyzik, hogy a tehéntejet tartalmazó italok ellenőrizetlen napi fogyasztása 12 százalékkal növeli a szívroham és a stroke kockázatát.
Figyelemre méltó, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát nem befolyásolja a tej zsírtartalma. A tudósok szerint az egész oka a laktóz, amely gyulladásos folyamatokat okoz a szervezetben, ami idővel elkerülhetetlenül a szív fokozott terheléséhez vezet.
A nők, akik rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztanak tejet, 5 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvednek szívkoszorúér-betegségben.
A vizsgálatban több mint százezer ember vett részt, köztük 60 ezer – nőnemű – személy.