A szív egészségét szolgáló első számú fűszer sok táplálkozási szakértő szerint a fokhagyma – írja a Sports.kz.
„A fokhagyma az egészségügyi előnyök széles skálájával az egyik legjobb fűszer a szív egészségének megőrzéséhez” – mondják táplálkozási szakértők.
Mint a dietetikusok is elmagyarázzák, a fokhagyma gazdag antioxidánsokban, például allicinben, amely segít csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. Érdekes módon az allicin csak a fokhagyma feldarabolása vagy aprítása után jelenik meg, így amikor a egy recepthez elkészítjük, egyúttal az allicinszintet is növeljük.
Az antioxidáns szerepe mellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Klinikai vizsgálatok elemzései kimutatták, hogy a fokhagyma-kiegészítők valóban csökkentik a gyulladásos markerek szintjét.
A táplálkozási szakemberek azt is megjegyzik, hogy az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai kétszeresen is hatékonyak az erek működésének védelmében.
„Bizonyítékok vannak arra, hogy a fokhagyma fogyasztása javíthatja az artériáink rugalmasságát, így a vér zökkenőmentesebben áramlik, és segíthet a vérnyomás csökkentésében is” – mondják a szakemberek. Emellett korlátozhatja az érfalak oxidatív károsodását, és esetleg csökkentheti a plakkok kialakulását.
A fokhagymát használhatja az ételekben a szószok és öntetek variálására, adhatja a zöldségekhez, és fokozhatja a sovány fehérjetartalmú ételek, például a pulykamell vagy a lazac ízét.