A növény gazdag A-, B1-, B2-, B6-, C-, E-, PP- és U-vitaminokban, makro- és mikroelemekben – írja a Sports.kz.
200 gramm nyers káposzta vagy 100-150 gramm savanyú káposzta elfogyasztása segít a szervezet napi C-vitamin szükségletének fedezésében.
A káposzta előnyei
A káposzta rostokban gazdag, ami elősegíti a jóllakottságot és normalizálja az anyagcserét.
A káposztában található tartronsav megakadályozza, hogy a szénhidrátok zsírrá alakuljanak.
A káposzta rendszeres fogyasztása segít csökkenteni a prosztatagyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és javítja a magzat fejlődését a terhesség alatt.
Kinek árt a káposzta
A káposzta azonban nem mindig hasznos. Embereknek fokozott gyomorsavtartalommal, gyomorhurut, fekély, vastagbélgyulladás, cukorbetegség és problémás vesék esetén nem ajánlott zöldség.
A káposzta kellemetlenségeket okozhat, ha gyulladás van a gyomor- és bélrendszerben vagy szívproblémák.