A magok meleg, erősen aromás ízűek, amelyek egyedi, édes, virágos ízt adnak bármilyen ételnek vagy italnak. Ezt a fűszert emésztést segítő és természetes leheletfrissítőként is széles körben használják. Indiában a férfiak és a nők gyakran rágják a hüvelyeket, hogy javítsák a leheletüket.
Gazdag erős fitonutriensekben. Különösen magas a mangántartalma, amely egy olyan nyomelem, amely segít a szervezetnek a kötőszövet, a csontok és a nemi hormonok kialakításában. Emellett létfontosságú a normális ideg- és agyműködéshez, és szerepet játszik a szénhidrát- és zsíranyagcserében, a kalcium felszívódásában és a vércukorszint szabályozásában.
A kardamom a dél-ázsiai ételek, különösen curryk, és skandináv sütemények népszerű összetevője.
A kardamom illóolaj a kardamommag héjának felhámrétege alatt található sejtekben fordul elő. A kardamommagolaj-tartalom 2 és 10 százalék között változik, fő összetevői a cineol és az α-terpinil-acetát. Az olajat gyógyszerek ízesítésére, valamint parfümök, szappanok, mosószerek és egyéb testápolási termékek illatanyagaként használják.
Három fajtája van: zöld, madagaszkári és fekete kardamom. A legtöbb receptben zöld kardamomot használnak. Általában erős, enyhén édes és virágos ízű.
A kardamom hüvelyek vagy kapszulák lassan érnek, és akkor kell leszedni őket, amikor már háromnegyed részben érettek. A betakarítás után a hüvelyeket megmossák és megszárítják. A szárítás módja határozza meg a végső színt. Az egyes hüvelyekben található három kardamommagot tekintik kardamomfűszernek.
A jó minőségű kardamom drága fűszer lehet, hasonlóan a valódi fahéjhoz és a vaníliához, de olyan erős, hogy általában csak egy teáskanálnyi vagy annál kevesebb szükséges, így sokáig elég. Azért drága fűszer, mert kézzel kell szedni, ami elég munkaigényes.
Egy evőkanál őrölt kardamom 18 kalória, 4 gramm szénhidrátot, 0,6 gramm fehérjét, 0,4 gramm zsírt, 1,6 gramm rostot, 1,6 milligramm mangánt (80 százalék DV), 0,8 milligramm vasat (4,4 százalék DV), 13 milligramm magnéziumot (3,3 százalék DV), 0,4 milligramm cinket (2,7 százalék DV), 22 milligramm kalciumot (2,2 százalékos DV), 65 milligramm káliumot (1,9 százalékos DV) és 10 milligramm foszfort (1 százalék DV) tartalmaz.
Ez a fűszer természetes módon segíthet számos gyakori és súlyos egészségügyi problémán.
A kardamom nagyon hatékony gyógyír a halitózis, azaz a rossz lehelet néven ismert gyakori probléma ellen. A magok egyszerű rágása segíthet megszüntetni a szájból származó rossz szagokat. Egyes rágógumik még összetevőként is tartalmazzák éppen emiatt.
A kutatók szerint a kivonatok hatékonyak az olyan szájüregi patogén baktériumok ellen, mint a Streptococcus mutans és a Candida albicans.
Ezenkívül a kardamomolaj fő aktív összetevője, a cineol, egy erős antiszeptikum, amely arról ismert, hogy elpusztítja a rossz leheletet és más fertőzéseket okozó baktériumokat.
Ez a fűszer nem csak a rossz leheletet okozó baktériumokat képes elpusztítani, de segíthet megelőzni a fogszuvasodás kialakulását a fogain, sőt, visszafordíthatja a fogszuvasodást.
Nemcsak a szájban lévő baktériumokat képes elpusztítani, de kissé csípős, mégis kellemes ízével a kardamom rágása a tisztító nyálfolyást is elősegítheti, míg a hüvely rostos külső bevonata mechanikusan tisztítja a fogakat.
Ez a gyógynövény még a rák esetében is ígéretesnek bizonyul, hiszen természetes rákkezelésként mutat potenciált. Állatkísérletek kimutatták, hogy kemopreventív szerként használható, vagyis olyasvalamiként, amit a rák kialakulásának gátlására, késleltetésére vagy visszafordítására használnak.
A kutatók megállapították, hogy a kardamompor szájon át történő adagolásával jelentősen csökkent a daganatok előfordulása és száma. A tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kardamom potenciális kemopreventív szer lehet a bőrrák ellen.
Általánosságban elmondható, hogy a fűszerben található fitokemikáliák, köztük a cineol és a limonén, bizonyították, hogy képesek védő szerepet vállalni a rákos megbetegedések progressziójával szemben.
A kardamom segíthet csökkenteni a vérnyomást. Ez kulcsfontosságú a szív és a vesék egészségének megőrzéséhez.
A fűszer magas mangántartalma miatt kiváló választás a cukorbetegek és mindenki számára, aki vércukorproblémákkal küzd. A kutatások szerint a cukorbetegséggel diagnosztizált egyének vérében alacsony a mangán nyomelem szintje.
A kardamom a hagyományos kínai orvoslásban és az ayurvédikus gyógyászatban hagyományos gyógymód az emésztési problémák, például a gyomorfájás kezelésére, de ezt a gyakori használatot tudományosan is alátámasztották.
A kardamom a légzési problémákkal, például asztmával küzdő emberek számára is enyhülést nyújthat. Egy állatmodellen végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a fűszer hörgőtágító hatást mutat. Ez azt jelenti, hogy ez az anyag tágítja a hörgőket és a bronchiolákat, csökkentve ezzel a légutak ellenállását és növelve a tüdőbe jutó légáramlást.
Alapvetően a kardamomról kimutatták, hogy segít megkönnyíteni a légzést, ami természetesen a fő cél mindazok számára, akik asztmában vagy bármilyen légszomjban szenvednek.